Újabb kilenc rakétát lőtt Irak Kuvaitra

Vágólapra másolva!
Csütörtökön kora este ismét megszólaltak Kuvaitban a légitámadás veszélyét jelző szirénák. A légiriadót mintegy tíz perc elteltével le is fújták. A CNN amerikai hírtelevízió szerint kilenc újabb rakétát lőtt ki Irak a Kuvait északi részén állomásozó amerikai katonák körletei felé.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlIraki ellencsapás - rakétatámadás Kuvaitban/irak/20030320iraki.html

Brit és amerikai illetékesek védőöltözéket osztottak ki a kuvaiti fővárostól délre fekvő szállodában tartózkodó újságíróknak. Arra hivatkoztak, hogy "biztos hírszerzési értesülés" szerint rövidesen várható egy iraki támadás vegyi vagy biológiai fegyverrel - írta az MTI. A légiriadót mintegy tíz perc elteltével le is fújták.

A CNN amerikai hírtelevízió szerint kilenc újabb rakétát lőtt ki Irak a Kuvait északi részén állomásozó amerikai katonák körletei felé. A helyszínről tudósító CNN-riporter szerint ezek az amerikai állások közelében robbantak. A jelentésben nincs utalás személyi sérülésekre. Az első jelzések szerint e rakéták egyike sem volt vegyi vagy biológiai töltettel felszerelve.

Délelőtt nem sokkal azt követően szólaltak meg a légvédelmi szirénák Kuvait Cityben, hogy iraki rakétatámadás ért kuvaiti célpontokat Kuvait északi részén. A becsapódás lökéshullámait a kuvaiti fővárosban is érezni lehetett. A robbanások után sok civil gázálarcot vett fel, és sokan arról beszéltek, hogy kitört a háború - jelentette a BBC helyszíni tudósítója.

A két rakéta csütörtök délelőtt csapódott be Kuvait északi részén, nem messze egy szövetséges katonai bázistól. A támadás nem követelt emberáldozatot - jelentették kuvaiti biztonsági források. A hírt a kuvaiti védelmi miniszter is megerősítette. A rakétákról az AFP hírügynökség számolt be. A kuvaiti állami televízió úgy értesült, hogy a két iraki rakéta háromtonnás, közepes hatótávolságú volt. A támadás után készültségbe helyezték a térségben állomásozó brit csapatokat.

Ezzel egy időben Irak Scud rakétát lőtt ki egy, a kuvaiti sivatagban lévő amerikai katonai táborra, azonban a töltetet amerikai katonai források szerint Patriot rakétákkal megsemmisítették. A támadás miatt a New Jersey táborban riadókészültséget rendeltek el, s a katonák között gázálarcot és vagyvédelmi ruhát osztottak szét. A riadót később lefújták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről