Megkezdődött a támadás Irak ellen

Vágólapra másolva!
Reggel 3.33- kor légiriadó volt Bagdadban, a légvédelem ismeretlen gépekre tüzelt. Azóta több újabb támadás érte Bagdadot. George Bush amerikai elnök 4.15-kor sajtótájékoztatót tartott, ahol közölte: nehéz szívvel, de kénytelen volt elindítani a támadást. Az első támadások célpontja Szaddám Huszein és más magas rangú iraki vezetők voltak. A CNN értesülései szerint az iraki elnök hamarosan beszédet mond.
Vágólapra másolva!
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Magyar idő szerint hajnali három óra harminchárom perckor szirénahang és légvédelmi ütegek hangja hallatszott Bagdadból, ugyanebben az időben Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője bejelentette: megkezdődött Irak lefegyverzése.

George Bush amerikai elnök sajtótájékoztatóján azt mondta: nehéz szívvel, de kénytelen volt elindítani a támadást. Közölte: legalább 35 ország támogatja Amerikát. "Szaddámnak nincs becsülete a világ előtt, gyerekeket használt élő pajzsnak. Imádkozzunk a katonákért és az ártatlan civil lakosságért. Nehéz dolgunk van egy kaliforniai nagyságú országban, kiirtani a rosszat, nehezen szántam rá magam, de nem hagyhatom, hogy az embereknek terrortámadásoktól kelljen tartaniuk."

Forrás: ORIGO
Bush bejelenti, hogy megtámadták Irakot

A légvédelmi riadót egy Tomahawk rakéta miatt rendelték el, amely Bagdadban csapódott be, hírügynökségi jelentés szerint a támadás magának Szaddám Huszeinnek szólt. Ezután több támadás érte Bagdadot. Elmaradt ugyanakkor a stratégiai célpontok ellen várt általános elsöprő légitámadás.

Bagdadra szárnyasrakétákkal és F 117-es lopakodó harci gépekkel mértek csapást, írja az MTI. A rakétatámadás célja az volt, hogy lefejezzék az iraki vezetést, mert a CIA arról tett jelentést, hogy a térségben magas rangú iraki vezetők tartózkodnak. A Sky News információi szerint több Tomahawk manőverező robotrepülőgépet is útnak indítottak a Vörös-tengeren állomásozó hajókról.

Brit katonai tisztviselők szerint a csütörtöki rakétatámadások még nem a jelentik a fő légi akciók és bombázások kezdetét - írja a BBC. Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy mikor szállnak fel a hónap elején Nagy-Britanniába telepített amerikai B-52-es nehézbombázók. A gépek előkészítése a támadásra már megkezdődött. Több hatalmas teherautón, rendőrségi konvoj kíséretében hadianyagot szállítottak a bombázókhoz, és be is rakodták a muníciót.

Forrás: MTI
Robbanás Bagdadban a rakétatámadás után

A CNN-nek nyilatkozó amerikai katonai tisztségviselő szerint az első támadások az iraki vezetés lefejezését szolgálták. Ezért indítottak rakétatámadást a tervezett katonai akció megkezdése előtt. Arról egyelőre nem érkezett jelentés, hogy sikerrel járt-e a támadás. A Pentagon szakértői szerint azonban nehéz sikert elérni ilyen bombázásokkal, amikor egy adott személyt próbálnak likvidálni a levegőből.

Amerikai vezető hivatalnokok szerint a rakétatámadást azért indították, mert az amerikai hadsereg tartott tőle, hogy elszalasztja a lehetőséget Szaddám Huszein megölésére. Ezért lőttek ki több mint húsz rakétát lőttek ki a Vörös-tengeren és a Perzsa-öbölben állomásozó amerikai hadihajókról Huszein és más magas rangú iraki vezetők feltételezett tartózkodási helyére. A támadásra a Nemzetbiztonsági Tanács adta ki a parancsot.

Egy, a BBC-nek nyilatkozó angol katonai szakértő szerint ugyanakkor a támadás meglepetést okozhatott Irakban, mivel az amerikai hadsereg Afganisztán megtámadásával közel két hetet kivárt annak idején. Akkor a késlekedés miatt csúszott ki az amerikai hadsereg kezéből Omár molla - fogalmazott a szakértő.

A CNN értesülései szerint Szaddám Huszein iraki elnök a támadást túlélte, és hamarosan beszédet mond.

A rakétatámadásokat követően nehéztüzérséget is bevetettek az iraki-kuvaiti határon csütörtök reggel, de egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen célpontokat támadnak a 155 milliméteres lövegekkel. Az abu-dzabi tv-csatorna helyszíni tudósítása szerint nem lehetett azonnal megállapítani, hogy a tűzvezetés milyen irányban folyik, így az sem egyértelmű, hogy az amerikai szárazföldi erők támadásának előkészítése kezdődött-e meg.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közel 300 ezres haderőt vont össze a térségben. A CNN értesülései szerint a Kuvaitban tartózkodó szárazföldi erők még legalább 12 órán át az iraki határ túloldalán maradnak. A szárazföldi támadás legkorábban 3 órával azt követően indulhat, hogy erre a Pentagon parancsot ad. Több amerikai magas rangú tisztvislő is úgy nyilatkozott: a háború várhatóan tovább tart majd, mint azt tervezték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről