3000 hadifoglyot ejtettek a szövetségesek

Vágólapra másolva!
Tommy Franks amerikai tábornok, az Irak elleni hadműveleteket vezető amerikai főtiszt hétfő délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szövetségesek eddig 3000 hadifoglyot ejtettek. Franks szerint a hadműveletek rendben és gyorsan haladnak, és a szövetséges csapatok jelentős haladást értek el.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Forrás: EPA

Tommy Franks tábornok, az Irak elleni hadműveleteket vezető amerikai főtiszt hétfő délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a szövetséges csapatok eddig közel 3000 hadifoglyot ejtettek az Irak elleni háború kezdete óta.

Irak is több hadifoglyot ejtett már a harcok során. Vasárnap az iraki televízió és az al-Dzsazira katari hírtelevízió képeket közölt öt fogságba esett és négy halott szövetséges katonáról is. A Násziríjánál folyó küzdelmekben pedig további 12 szövetséges katona eltűnéséről számoltak be.

Franks elmondta, hogy a hadműveletek rendben és gyorsan zajlanak. Az iraki erők harcát a tábornok szórványos ellenállásnak nevezte, bár azt elismerte, hogy a szövetséges csapatok néhol kemény tűzharcba kerültek.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A tábornok elmondta, hogy a szövetségesek támadásokat intéztek a Bagdad közelében tartózkodó Köztársasági Gárda ellen. Az iraki elitalakulat elleni akciókat tovább folytatják a szövetséges csapatok.

A sajtótájékoztatón mutattak felvételeket iraki katonai épületek ellen végrehajtott sikeres légi támadásokról. A képek kapcsán Franks kijelentette: a szárazföldi erők is jelentős sikereket értek el Irakban.

Franks arról is beszámolt, hogy 28 millió röplapot szórtak szét a szövetségesek Irak fölött. Az akcióval azt akarják elérni, hogy minél több iraki katona megadja magát.

Franks elismerte azt is, hogy a szövetségesek elvesztették annak a helikopternek a kétfős legénységét, amelyet Kerbala mellett lőttek. A tábornok elmondta, hogy a két katonát küldetés közben eltűntként tartják számon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről