Ötödik nap: iraki ellenállás a fontos pontokon

Vágólapra másolva!
Heves harcok folynak Irakban. A legfontosabb városoknál és útvonalak mentén az iraki hadsereg keményen ellenáll, így a szövetségesek egyelőre sem Bászra, sem Násziríja, sem Umm Kaszr fölött nem tudták megszerezni a teljes ellenőrzést. Harcok nehezítik a Bagdad felé tartó szövetségesek útját is. Péntek óta ráadásul egyre több az amerikai és brit csapatok vesztesége. Sokan estek hadifogságba, vagy haltak meg a harcokban.
Vágólapra másolva!

Egymásnak ellentmondó jelentések érkeztek a szövetségesek által elért eredményekről az iraki háború ötödik napján. A szövetséges csapatok komoly ellenállásba ütköztek minden stratégiai jelentőségű ponton. Bár korábban már jelentették, hogy Bászra, Násziríja és Umm Kaszr is a szövetségesek ellenőrzése alá került, a hétvége folyamán mindhárom helyen kiújultak a harcok. Mindhárom városnál kemény ellenállásba ütköztek.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Bászrában egész hétvégén heves harcok voltak, amelyek hétfőn is folytatódtak. A BBC katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a szövetségesek tüzérségi támadásaik és taktikájuk megváltoztatására készülnek, vélhetően azért, mert a város eddigi ostroma eredménytelen volt. Korábban arról érkezett jelentés, hogy Dél-Irak legfontosabb városát, az olajipari központnak számító Bászrát iraki elitalakulatok védik. A város térségében heves tűzharcok zajlanak. A szövetséges légierő folyamatosan bombázza Bászrát, de sok katona lakott területeken húzódott fedezékbe.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

A korábbi hírekkel ellentétben nem került a szövetségesek ellenőrzése alá Násziríja sem. Az Eufrátesz egyik legfontosabb átkelőjénél hétfőn is kemény harcok folytak. Hétfőn kora délután újabb harcok kezdődtek Násziríjánál. A BBC tudósítója, aki a Násziríjánál harcoló szövetségesekkel tart, azt jelentette hétfőn délután, hogy a település külvárosaiban egész nap folytak a harcok. A tudósító szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy a szövetséges csapatok előre tudnának jutni. A legnagyobb összecsapások a várostól északra lévő, kulcsfontosságú híd körül alakultak ki. A Násziríjánál folyó harcokban szenvedték el eddigi legsúlyosabb veszteségeiket az amerikaiak: a harcokban vasárnap meghalt 10 katona, további 12 pedig fogságba esett.

A Perzsa-öböl partján fekvő Umm Kaszrban is újra fellángoltak a harcok. Bár a város stratégiai jelentőségű kikötőjét már a szövetségesek ellenőrzik, az óvárosban még tartják magukat az iraki védők. Harcok lassítják a Bagdad felé haladó szövetségesek előrejutását is. Bár a csapatok már 100 kilométerre megközelítették hétfőn az iraki fővárost, mind a szárazföldi alakulatok, mind a helikopteres egységek kemény ellenállásba ütköztek az iraki hadsereg Bagdad körül állomásozó elitcsapata, a Köztársasági Gárda részéről.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Folytatódtak a jelentősebb iraki városok elleni légicsapások is. Bagdadot az eddigi leghevesebb bombázások érték a hétvégén, a robbanások zavart okoztak a város áramellátásában is. A helyszínről közvetítő televíziók képein látni lehetett, hogy a város egyes részei lángokban álltak. Hétfőn este pedig újabb robbanásokról számolt be a BBC az iraki fővárosból. Légicsapások érték a dél-iraki Bászrát és az északon található Moszult, illetve Kirkukot is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről