Iraki vegyvédelmi felszereléseket találtak a britek

Vágólapra másolva!
A brit védelmi miniszter és a vezérkari főnök is azt állítja, hogy bizonyítékaik vannak arra, hogy az iraki rezsim kész tömegpusztító fegyverek bevetésére. A védelmi miniszter közölte: iraki hadifoglyoktól kapták azt az információt, hogy a déli országrészbe vezényelt iraki hadosztályoknak vegyvédelmi öltözetet osztottak ki. Sir Michael Boyce tengernagy, a brit vezérkar főnöke egy sajtótájékoztatón filmfelvétellel is bizonyította, hogy brit katonák találtak vegyvédelmi felszerelést az irakiak által feladott dél-iraki katonai létesítmények egyikében.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://origo.hu/irakTérkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Friss hírek SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)

A vezérkari főnök szerint az utóbbi napokban a brit erők összesen 33 iraki harckocsit semmisítettek meg Dél-Irakban. Geoff Hoon védelmi miniszter szerint iraki hadifoglyok arról számoltak be, hogy a déli országrészbe vezényelt iraki hadosztályoknak vegyvédelmi öltözetet osztottak ki. Hozzátette: a brit hadsereg az elmúlt napokban jelentős felfedezésekről számolt be, amelyek ezt alátámasztják.

Sir Michael Boyce tengernagy, a brit vezérkar főnöke ugyanezen a sajtótájékoztatón filmfelvétellel is bizonyította, hogy brit katonák találtak ilyen felszerelést az irakiak által feladott dél-iraki katonai létesítmények egyikében. A felvételen látszott, amint a Királyi Ír Ezred katonái egy kiürített iraki parancsnoki harcálláspont átkutatása közben nagy mennyiségű vegyvédelmi felszerelést találnak.

A vezérkari főnök szerint a helyszínen mintegy száz, jó állapotban lévő, teljesen működőképes vegyvédelmi öltözet volt kiegészítő berendezésekkel együtt. - Felmerül a kérdés, hogy az iraki parancsnokok miért tartották szükségesnek e felszerelések kiosztását a hadszíntéri alakulatok katonáinak - mondta Sir Michael Boyce.

A tengernagy szerint a hadműveletek egésze a terveknek megfelelően, a "meghatározott paraméterek között" halad. Az elmúlt napok homokviharai okozta lassulás alkalmat teremtett a szövetséges erőknek "az eddigi eredmények konszolidálására" - fogalmazott.

A hadszíntéri sikerek illusztrálására megemlítette, hogy az elmúlt néhány napban a Dél-Irakban tevékenykedő brit gyalogos és páncélos erők két nagy ütközetben összesen 33 iraki T-55-ös harckocsit semmisítettek meg. A legutóbbi ilyen akció csütörtök reggel volt, amikor brit kommandósok 14 T-55-öst vettek észre. Légi támogatással és brit Challenger harckocsikkal mindegyiket kilőtték - mondta a tengernagy.

Geoff Hoon védelmi miniszter a bagdadi piactéren előző nap történt, sok halálos áldozattal járó robbanásról azt mondta: a szövetségesek soha nem vesznek célba polgári létesítményeket, és jóllehet a vizsgálat még folyik, a robbanást "egyértelműen okozhatták" iraki légvédelmi rakéták is.

A brit pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy 1,25 milliárd fonttal kibővítik az iraki brit katonai szerepvállalás költségkeretét, amely ezzel 3 milliárd fontra bővül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről