Pentagon: Szaddám már nem ura a helyzetnek

Vágólapra másolva!
A Pentagon szerint ha még életben is van Szaddám Huszein iraki elnök, már nem ura a helyzetnek, a szövetségesek a terv szerint folytatják hadműveleteiket. Szaddám pénteken megjelent a nyilvánosság előtt, először a háború kitörése óta az iraki tévé képeinek tanúsága szerint.
Vágólapra másolva!

Az iraki televízióban péntek este Szaddám Huszein felvételről beszédet mondott, amelyet az amerikai Apache helikopter lelövésére tett utalás alapján ítélve legkorábban március 24-én vehettek fel. Ez azt jelenti, hogy az elnök túlélte a háborút elindító március 20-i légi csapást, amellyel az amerikai vezetés le akarta "fejezni" a bagdadi rezsimet. A televízió később felvételeket sugárzott az iraki elnökről, amint egy bagdadi negyedbe látogatva körülujjongja őt a tömeg. Lehetséges azonban, hogy ez utóbbi felvételen egy hasonmása szerepelt.

"Érdekes", hogy Szaddám Huszein, ha valóban él, szükségesnek ítéli, hogy azt az utcán sétálva bizonyítsa be - vélte Stanley McChrystal, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága műveleti aligazgatója. A Pentagon ugyanis nem lát hatékony parancsnoki-vezetési tevékenységet az ő (az iraki elnök) szintjén - tette hozzá.

Friss hírek és háttér az iraki eseményekről/irak/index.htmlFriss hírek SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A védelmi minisztériumnak "fogalma sincs arról, hogy a felvételek honnan kerültek elő." - mondta Victoria Clarke, a Pentagon szóvivője. A védelmi tárca sajtóértekezletein eddig rendszeresen felvetették annak gyanúját, hogy Szaddám Huszein nem élte túl a március 20-i légi csapást, mivel azóta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, és megállapíthatatlan, mikor készültek azok a felvételek, amelyeket az iraki televízió mutatott róla tanácskozás közben. Donald Rumsfeld védelmi miniszter legutóbb szerdán "érdekesnek" nevezte, hogy Szaddám Huszein beszédeit rendre mások olvassák fel helyette a televízióban.

McChrystal elismerte, hogy nem sikerült elnémítani az iraki televíziót, amelyet a rezsim a lakosság ellenőrzésére és befolyásolására használ. A tábornok elmondta, hogy a Köztársasági Gárda hat hadosztályából kettőt megsemmisítettek, a másik négy harcképességét pedig jelentősen meggyengítették. Az amerikai erők tovább nyomulnak előre Bagdad felé - közölte. A háború kezdete óta az Egyesült Államok 750 manőverező robotrepülőgépet és 14 ezer nagy találati pontosságú bombát használt fel a tájékoztató szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről