A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az USA szerint nincs többé Köztársasági Gárda

Vágólapra másolva!
Egy amerikai tábornok szerint megsemmisítették a Bagdadot védő iraki Köztársasági Gárdát. Korábban amerikai tankok hatoltak be Bagdad központjába , ahol tűzharcot vívtak, majd a repülőtér felé elhagyták a várost. Bagdadi tudósítók azonban azt közölték, nem láttak szövetséges egységeket az iraki főváros központjában, és az iraki tájékoztatási miniszter is tagadta az amerikaiak akcióját.
Vágólapra másolva!

Az Irak elleni amerikai légi hadműveletek vezetője szerint a Bagdadot védő Iraki Köztársasági Gárdát teljesen felmorzsolták a szövetséges légicsapások. Michael Moseley tábornok szerint az iraki hadsereg, mint szervezett védőerő, nem létezik többé. A tábornok bejelentette azt is, hogy a szövetséges légierő napi 24 órában ellenőrző repüléseket végez Bagdad felett, hogy bármikor a szárazföldi egységek segítségére legyenek.

Az amerikai tankok szombaton napközben délről, a Tigris folyó mentén behatoltak Bagdad központjába, ahol nyugatnak fordultak, és a nemzetközi repülőtér felé elhagyták a városközpontot - jelentette be a szövetségesek dohai főhadiszállásán Victor Renuart tábornok a BBC tudósítása szerint.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Az amerikaiak a fővárosi sugárutak mentén tűzharcot vívtak a Köztársasági Gárda alakulataival, melynek során egy páncélost elveszítettek, és az egyik harckocsi vezetője fejlövést kapott a The New York Times honlapján megjelent tudósítás szerint. Az emberek vagy integettek, vagy lőttek az amerikaiakra, akiknek az egyik katona beszámolója szerint nehézséget okozott a civilek és a katonák megkülönböztetése.

A The New York Times szerint az akció felderítő jellegű volt, Renuart tábornok pedig azt közölte, hogy a nappali támadással a szövetségesek azt bizonyították: tetszőleges időpontban szabadon mozoghatnak Bagdadban.

Szemtanúk és több tudósító azonban egyáltalán nem látott amerikai erőket a várost középen átszelő Tigris folyó mentén, és a behatolást Mohamed Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter is tagadta, sőt azt állította, hogy visszafoglalták a bagdadi repülőteret az amerikaiaktól.

Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítói szerint Bagdad belvárosában szombat késő délután semmi jele nem volt látható amerikai katonai jelenlétnek. A Tigris nyugati partján, ahol a legtöbb hivatali épület található, teljesen nyugodt volt a helyzet, ellentétben a délelőtti órákkal, amikor sok iraki katona és fegyveres polgári személy volt látható főleg a repülőtérre vezető úton, és érezhető volt a feszültség. A fegyveresek délután is láthatók voltak útkereszteződésekben, de csak figyeltek, szinte mozdulatlanul. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő közölte, hogy közben amerikai páncélosok elfoglaltak több "célpontot" Bagdadtól északra és északnyugatra.

Az iraki információs miniszter közben az állami televízióban Szaddám Huszein üzenetét olvasta fel, melyben a diktátor ellenállásra szólította fel a lakosságot.

Az amerikai csapatok először szombat reggel hatoltak be Bagdad déli külvárosába. A behatolásnak az amerikai parancsnokság jelentése szerint 1000 iraki áldozata van. A Vöröskereszt egyik szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy a bagdadi kórházakba több száz sérültet szállítottak a nap folyamán.

Szombat délelőtt kiújultak a harcok a bagdadi nemzetközi repülőtéren is: Mohamed Szaed al-Sahaf iraki tájékoztatás miniszter szerint az iraki csapatok kiverték a repülőtér területéről a szövetséges csapatokat. Ezt a CNN, a BBC és a Reuters hírügynökség tudósítói is cáfolták. Kora délután egy öngyilkos merénylő intézett támadást a repülőtérnél az amerikai csapatok ellen. Az akció áldozatairól egylőre nem érkezett jelentés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!