Bagdadi villanegyedet foglaltak el az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Szórványos lövöldözések voltak csak szerda hajnalban Bagdadban. Komolyabb összecsapásokat mindössze a főváros déli részéből jelentettek. Szerda reggel azonban kiújultak az összecsapások. Több ezer amerikai tengerészgyalogos a város északkeleti kerületében, Szaddámvárosban. A katonák egy villanegyedbe hatoltak be. A jelentések szerint csak szórványos ellenállásba ütköztek.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakTérkép Bagdadróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_bagdad/terkep.html', 530, 510)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Bagdad nagy részén viszonylagos nyugalomban telt az éjszaka. A Reuters brit hírügynökség szerint a március 20-án kezdődött háború egyik legnyugodtabb éjszakája volt Bagdadban, s az iraki főváros felett szemtanúk szerint csak reggel jelentek meg ismét az amerikai harci gépek.

Az irakiak a Tigris folyó keleti partjáról lőtték gránátvetőkkel a túlparton lévő amerikai páncélosokat. Lövöldözés hallatszott a külföldi újságíróknak otthont adó Palesztina szálloda körzetéből is. Az AFP francia hírügynökség heves összetűzésekről számolt be a főváros déli kerületeiből is, ahol a tűzpárbajba a tüzérség is bekapcsolódott. A lövöldözés öt óra körül kezdődött, s a déli városrészből nagyobb robbanásokat is lehetett hallani.

Szerda reggel újabb hadműveletet indítottak az amerikai csapatok. Több ezer amerikai tengerészgyalogos hatolt be a Bagdad északkeleti részén fekvő Szaddámvárosban. A Reuters amerikai egységekkel tartó tudósítója szerint a tengerészgyalogosok igen kis ellenállásba ütköztek. Beszámolója szerint a helyi lakosság meleg fogadtatásban részesítette a katonákat, miután megtisztították a közeli villanegyedet.

Bagdad Szaddámváros nevű városrészében 2-3 millióan élnek, főleg a síita muzulmán közösség tagjai. A tengerészgyalogosok tüzérségi állásokat építettek ki, hogy előkészítsék a megmaradt iraki ellenállási gócok megsemmisítését. Egy ipari komplexumban az amerikaiak 500 gránátvető töltetet találtak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről