Csalabi nem megy az iraki ellenzék találkozójára

Vágólapra másolva!
Az iraki ellenzék legtekintélyesebbnek tartott politikusa nem lesz jelen azon a tanácskozáson, amelyet kedden rendeznek az emigráns és hazai ellenzéki csoportok részvételével az Irak déli részén fekvő Násziríja városában. Csalabi ugyanakkor híveit elküldi a megbeszélésekre.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://origo.hu/irak/

Ahmed Csalabi, a száműzetésben működő Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetője ezt maga jelentette be a CNN hírtelevíziónak adott vasárnap késő esti nyilatkozatában. Csalabi hozzátette, hogy az INC azért elküldi képviselőjét az ország jövőjével foglalkozó tanácskozásra.

Korábban olyan hírek voltak, hogy az amerikai vezetés egy része által erőteljesen támogatott Ahmed Csalabi ott lesz az egynaposra tervezett találkozón. Az INC vezetője a lemondás okát nem közölte, csupán annyit mondott: a tanácskozást az Egyesült Államok kezdeményezte, hogy ismertesse elképzeléseit az iraki átmeneti kormányra vonatkozóan.

Egy korábbi, a brit BBC-nek adott interjújában Csalabi Irak jövőjét illetően fontos szerepet követelt az iraki ellenzéki csoportoknak. Hangoztatta ugyanakkor, hogy ő maga nem törekszik politikai tisztségre. Legfontosabb célkitűzésének azt nevezte, hogy hazatérése után segítse a társadalom újjáépítését.

Az Iraki Nemzeti Kongresszus vezetőjét amerikai részről mindenekelőtt a Pentagon támogatja, a külügyminisztérium azonban ellenzi jövőbeni politikai szerepvállalását. Egyes értesülések szerint hazai támogatottsága elég csekély.

A keddi násziríjai tanácskozás az első lesz azon találkozók sorában, amelyeket a széles egyetértésen alapuló átmeneti kormány felállítása érdekében terveznek. A részvevők számával kapcsolatban ellentétes értesülések láttak napvilágot, a létszám negyven és száz között mozoghat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről