Húszezres tüntetés az ellenzéki tanácskozás miatt

Vágólapra másolva!
Irakiak ezrei, többségükben síiták tüntettek kedd reggel a dél-iraki Násziríjában, a városban kezdődő iraki ellenzéki tanácskozás ellen. Az ülést Jay Garner amerikai tábornok vezeti, aki a Pentagon tervei szerint az iraki átmeneti kormány élén áll majd. A tüntetők jelszavai: "Szabadságot igen!", "Iszlámot igen!", "Amerikát nem, Szaddámot nem!". A helyszíni tudósítók szerint mintegy 20 ezer tüntető gyűlt össze az észak-iraki város központjában.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irak

Szabadságot, iszlám államot követelő, Szaddám- és Amerika-ellenes jelszavakat kiabáló tömeg tüntet Násziríja központjában, ahol ma kezdik tanácskozásukat az iraki ellenzék képviselői. A közel 20 ezer, jórészt síitákból álló tüntetők vezetője, Varrád Naszrallah imám az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: a tüntetést szervező népi és vallási erők úgy vélik, hogy a nedzsefi Hauza (síita vallási iskola) az egyetlen képviselője az iraki népnek, amely 80 százalékban síita. A Hauza dolga, nem pedig az Egyesült Államoké és Nagy-Britanniáé, hogy kiválassza a nép képviselőit - vélekedett az imám. Nem hivatalos adatok szerint egyébként Irakban körülbelül 65 százalék a síiták aránya.

A tüntetők főként azért bírálják a nászíríjai tanácskozást, mert azon az iraki átmeneti kormány élére kijelölt nyugalmazott amerikai tábornok elnököl. Jay Garner tábornok a The New York Timesnak adott interjújában megjegyezte, hogy missziója - a Szaddám Huszein vezette iraki rezsim utáni politikai rendszer megteremtése - nehéz és ellentmondásos feladat lesz.

A Reuters tudósítója szerint mély szkepticizmus érzékelhető az iraki ellenzéki erőknek a találkozóra gyülekező képviselői között, akik csak két dologban értenek egyet: a Szaddám bukása miatti örömükben és abban, hogy nem szeretnének az Egyesült Államokhoz túl közel állónak mutatkozni. Az egyik fő szervezet csak alacsonyabb szintű képviselőket küldött, egy másik pedig még bojkottálja is a rendezvényt. A tanácskozásnak közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor kellett megnyílnia, de még nincs hír arról, hogy valóban megkezdődtek-e a tárgyalások.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről