Síita önkormányzatok alakulnak Irakban

Vágólapra másolva!
Síita muzulmán vallási vezetők helyi önkormányzatokat hívtak életre az elmúlt napokban a közép-iraki Nedzsefben és Kerbalában.
Vágólapra másolva!

A síiták lakta városokban a vallási méltóságok önkormányzati vezetőket neveztek ki, kijárási tilalmat rendeltek el, védelmet, egészségügyi ellátást, munkát, anyagi segítséget ígérnek a szükséget szenvedőknek. Egyfajta új iraki vezetést hoztak létre, felváltandó a megdöntött Szaddám Husszein elnök rendszerét - írta az AP tudósítója csütörtöki nedzsefi riportjában.

A 24 milliós lakosú Irak 60 százaléka síita muzulmán, Szaddám Huszein rendszere idején azonban a hatalmon lévő szunnita vezetők a politika partvonalára szorították, vallási üldöztetésnek tették ki őket. A síiták örömünneppel fogadták Szaddám Huszein hatalmának megdöntését, amely hosszú évtizedek után először tette lehetővé, hogy vallási szertartásaikat a nyilvánosság előtt gyakorolják.

Az elmúlt napokban egyre nagyobb számban láthatók síita zarándokok a szent városokban, Nedzsefben és Kerbalában. Utóbbiban van egyik leginkább tisztelt szentjük, Huszein mecsetje. Nedzsefben Mohamed próféta vejének, Ali imámnak, Huszein apjának a szentélyét keresik fel. A kerbalai Huszein mecset falára kifüggesztett rendeleteik jól tükrözik a síita vallási vezetők befolyását: az egyik az engedély nélküli felvonulásoktól tanácsol el, egy másik a politikai pártokhoz való engedély nélküli csatlakozástól óvja a síita lakosságot. Egy további felhívás a külföldi újságírókkal való szóba állást tiltja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!