Szaddám bukása napján is győzelemről beszélt

Vágólapra másolva!
Az arab abu-dzabi tévé közzétette Szaddám Huszein "utolsó beszédét", amelyben az iraki vezető arról beszél, hogy övék lesz a végső győzelem. A tévé szerint a felvétel április 9-én készült, azon a napon, amikor Bagdad elesett, és az amerikaiak ledöntötték Huszein egyik szobrát.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://origo.hu/irak

Az abu-dzabi tévé pénteken közzétette a megbuktatott Szaddám Huszein iraki elnök magnószalagra rögzített "utolsó beszédét", amelyben az Egyesült Államok elleni harcra buzdította honfitársait. "El vagyunk szánva arra, hogy a végsőkig védelmezzük hazánkat és vallásunkat. Bízunk abban, hogy miénk lesz a végső győzelem" - mondta a Szaddám Huszeinnek tulajdonított hang, miközben a tévében a volt iraki diktátor arcképe volt látható.

A műholdas arab tévé alig néhány órával korábban sugárzott egy videofelvételt, amelyen állítólag az iraki diktátor látható az örvendező bagdadi nép körében. A tévé szerint mindkét felvétel április 9-én készült. Aznap, amikor Bagdad elesett, és Huszein szobrát az amerikai hadsereg egyik alakulata ledöntötte.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a nappal forgatott képes beszámolóban Szaddám Huszein olívazöld öltözékben, fáradt és beesett arccal ült egy gépkocsi motorházán néhány száz éljenző ember gyűrűjében. "Vérünket és lelkünket adjuk, feláldozzuk magunkat érted, ó, Szaddám" - kiáltozta a tömeg. Oldalán ült kisebbik fia, Kuszaj, a rezsim elit hadosztályait felölelő Köztársasági Gárda parancsnoka.

A felvételek valódiságát illetően bizonytalanság uralkodik. Szakértők azonban úgy foglaltak állást, hogy a magnószalagon hallható hang eredetinek tűnik. Azt azonban nem lehet megállapítani, hogy mikor rögzíthették - írta a dpa német hírügynökség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről