Egyeztetnek a pártok az iraki magyar békekatonákról

Vágólapra másolva!
Négypárti tanácskozást hívott össze szerdára a honvédelmi tárca, miután nem hivatalos felkérést kapott Magyarország, hogy küldjön békefenntartókat Irakba. A honvédségnek nincs olyan kijelölt alegysége, amely azonnal mozgósítható lenne.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hétvégén brit és amerikai nem hivatalos felkérés érkezett Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez arról, hogy Magyarország békefenntartó alakulatot küldjön Irakba. Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatója szerint a honvédelmi miniszter szerdára négypárti egyeztetést hívott össze az ügyben.

A katonák külföldi misszióra való felkészítése a feladattól függ. Matyuc elmondta: a Magyar Honvédségnek nincs olyan kijelölt alegysége, amely azonnal mozgósítható lenne. A missziós feladatokat meghirdetik, amelyekre kizárólag a hivatásos és a szerződéses katonák jelentkezhetnek önkéntes alapon.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.html

Jelenleg 24 műveletben 742 magyar katona vesz részt a világ különböző pontjain. Az MTI információi szerint a felkérés teljesítése esetén feltehetően több mint 100 tagú katonai rendészi alegység venne részt az iraki békefenntartó misszióban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!