Az ENSZ helyett egy állam vizsgálhatná az iraki tömegpusztító fegyvereket

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy nem az ENSZ-t fogják megbízni az iraki tömegpusztító fegyverek felkutatásával, hanem egy olyan országot, amely nem tagja az Irak ellen fellépő koalíciónak - nyilatkozta a brit védelmi miniszter. Közben a brit kormánypárt háborúellenes része vizsgálatot követel, hogy a kabinet nem vezette-e félre a parlamentet és a törvényhozást az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében.  
Vágólapra másolva!

A brit védelmi miniszter csütörtökön utalást tett arra, hogy a szövetségesek esetleg nem az ENSZ-t fogják megbízni bármilyen, Irakban fellelt nem hagyományos fegyverzet tömegpusztító jellegének az igazolásával. Geoff Hoon, aki a héten a volt iraki rezsimet eltávolító szövetséges hatalmak kormányzati képviselői közül elsőként tett látogatást Irakban, csütörtökön a londoni rádiónak azt mondta: az ellenőrzést végezheti az ENSZ is, de ugyanígy olyan ország is, amely nem tagja az Irak ellen felvonult koalíciónak. Hoon szerint máris vannak jelentkező országok erre a feladatra, de nem nevezte meg ezeket.

Az utóbbi napokban többször felmerült, hogy az ENSZ fegyverellenőrei, akik a háború előtt Hans Blix vezetése alatt megpróbáltak fényt deríteni az iraki tömegpusztító fegyverek hollétére, visszamennének az országba, és ismét kezükbe vennék a kutatást, illetve elvégeznék az esetleg fellelt ilyen fegyverek első ellenőrzését. A viszony azonban a Blix vezette ENSZ-misszió és a szövetségesek között soha nem volt felhőtlen; Blix épp a héten fejtette ki a londoni rádióban, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a háború előtt gyakorlatilag akadályozta az ellenőrök munkáját.

A brit védelmi miniszter csütörtöki nyilatkozatában azzal indokolta a tömegpusztító fegyverek utáni kutatás eddigi sikertelenségét, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök a háború előtt komoly erőfeszítéseket tett ezek szétszerelésére és elrejtésére. Hoon nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mennyi ideig tarthat e fegyverek megtalálása; szavai szerint ez attól függ, hogy jelentkeznek-e olyanok, akiknek tudomása van hollétükről. A miniszter szerint az iraki rezsim azért nem használt ilyen fegyvereket a háborúban, mert a szövetségesek nagyon gyorsan megbénították az iraki vezénylési rendszert, és nem maradt idő az elrejtett fegyverek összeszerelésére.

Hoon "nem emlékezett" arra a neki tulajdonított kijelentésre, amely szerint az iraki vegyi fegyverek 45 perces bevetési készültségben voltak a háború előtt. A minisztert kérdező BBC-munkatárs szerint a kormányzó Munkáspárt képviselői azt mondják, hogy a védelmi miniszter a háború előtt tett ilyen kijelentést.

Az alsóházi Labour-frakció háborúellenes balszárnyán, amelynek tagjai már a katonai beavatkozás előtt fellázadtak saját kormányuk ellen, és nem szavazták meg a fegyveres akcióra felhatalmazást kérő kormányindítványt, most vizsgálatot követelnek annak kiderítésére, hogy a kabinet az iraki tömegpusztító fegyverek létezésének - a háború fő indokának - kérdésében nem vezette-e félre a törvényhozást és a közvéleményt. A brit kormány elvetette a vizsgálat ötletét, mondván: hosszú időbe telhet e fegyverek fellelése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről