Közel kétszáz iraki hadifoglyot engedtek szabadon

Vágólapra másolva!
Mintegy kétszáz iraki hadifogoly, a dél-iraki Umm-Kaszr kikötővároshoz közeli Bucca fogolytábor lakója nyerte vissza szabadságát vasárnap, és szállhatott autóbuszra a déli országrész legnagyobb városa, Bászra felé. A táborban közel hatezer személyt tartanak még fogva.     
Vágólapra másolva!

"Szeretjük Busht! Isten megszabadított bennünket Szaddámtól! Vége a katonai szolgálatnak" - ilyen és hasonló kiáltásokkal szállt fel a Bászrába tartó buszokra az a közel 200 iraki hadifogoly, akik vasárnap szabadultak a buccai fogolytáborból. Csaknem mindegyikük mezítláb volt, rongyos ruhában, vagy az amerikai foglyok kék egyenruhájában.

A 32 éves Ahmed Kázim Azzám elmondta az AFP tudósítójának: boldog, hogy hazatérhet feleségéhez és hét gyermekéhez, még ha nincs is munkája, és pénze sem. "Jól bántak velünk" - mondta, s hozzátette, hogy "Szaddám nélkül jobb lesz".

A brit-amerikai koalíció legnagyobb fogolytáborában, amelyet a 800. katonai rendőr dandár irányított, egy adott pillanatban 7000 embert is őriztek. Amerikai katonai illetékesek szerint jelenleg 5800 személyt tartanak ott fogva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!