Csalabi: Szaddám Huszein él

Vágólapra másolva!
Ahmed Csalabi volt iraki ellenzéki vezető szerint Szaddám Huszein él, és ő hangolja össze az amerikaiak elleni terrortámadásokat Irakban. Nem létezik azonban széles támogatottságot élvező ellenállási mozgalom a szövetséges erőkkel szemben - mondta.
Vágólapra másolva!

Ahmed Csalabi szerint Szaddám Huszein felújította tevékenységét Irakban, és követői az elmúlt napokban röplapokat kezdtek osztogatni, hogy a vallási szembenállás erősítésével elégedetlenséget szítsanak a iraki nép körében. Szaddám és hívei megpróbálnak tőkét kovácsolni a külföldi csapatok jelenlétéből és magából a megszállás tényéből is - tette hozzá.

Irakban az elmúlt napokban valóban megszaporodtak a szövetséges erők elleni akciók. Egy hét alatt kilenc amerikai katonai halt meg ezekben a rajtaütésekben. Az INC vezetője szerint Szaddám Huszein még a háború előtt elkészített egy átfogó, vereség utáni tervet, amelyet a Baasz Pártnak a nyilvánosság előtt kevéssé vagy egyáltalán nem ismert kádereivel hajtat végre.

Ahmed Csalabi szerint a szövetséges erők elleni akciók nem a velük szembeni népi ellenállás megnyilvánulásai, hanem kifejezetten Szaddám Huszeinnek és híveinek mesterkedései. Csalabi hangsúlyozta: ha Szaddám Huszeint és fiait elfogják, iraki, nem pedig amerikai bíróságnak kell ítélkeznie fölöttük.

Csalabi évtizedekig külföldi száműzetésben élt, s most az Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetője. Csalabi, akinek szavait a CNN amerikai hírtelevízió idézte, kijelentette, hogy nem kíván semmilyen politikai tisztséget vállalni Irakban, és nem akar szerepet a majd megalakítandó új iraki kormányban sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről