A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

800 gyermeknek maga a mennyország az ÁGOTA® Tábor

Fotó: Sandor Judit
Vágólapra másolva!
Idén is megszervezi egyedülálló nyári táborát az ÁGOTA Közösség. Az Állami Gondozottak Országos Találkozója, vagyis az ÁGOTA® Tábor 27. alkalommal nyitotta meg kapuit gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok előtt. Idén rekord számú, 800 lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő fiatal érkezett a tábor helyszínére, a Bács-Kiskun vármegyei Tass-Alsószenttamásra, ÁGOTA Falvára.
Vágólapra másolva!

A családból kiemelt és veszélyeztetett fiatalok ügyével foglalkozó, ÁGOTA® Alapítvány és együttműködő partnere, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója a szervezője annak az egyedülálló tábornak, amelyet a résztvevő gyermekek csak úgy emlegetnek, tíz napos mennyország. Ez az egyetlen olyan nyári program, amely közel három évtizede ugyanazzal a céllal valósul meg minden évben: nem csupán élményt jelent, hanem terápiás jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat, ezért vált a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé. Az ÁGOTA® Tábor helyszíne már harmadik éve a Bács-Kiskun vármegyében kifejezetten a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek táboroztatására épült ÁGOTA Falva, amely a Kiskunsági Nemzeti Park területén hét hektáron terül el. 

– Immár 27. alkalommal rendezzük meg az Állami Gondozottak Országos Találkozóját a vér szerinti családjukat nélkülözni kényszerülő gyermekeknek. Soha nem volt még ekkora táborunk, 800 gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal érkezett ÁGOTA Falvára az ország 19 vármegyéjéből. Velük segítő szakemberek, pedagógusok és terapeuták, valamint képzett önkéntesek foglalkoznak

 – mondta Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője, aki maga is állami gondoskodásban nőtt fel.

 Ő a megálmodója az ÁGOTA®Tábornak, ennek az évről évre visszatérő, nem hétköznapi rendezvénynek, amely összeforrt az ÁGOTA Közösség történetével. A tábort megalapítása óta minden évben megrendezik, ez mindmáig a legnagyobb lélekszámú és a legtöbb élményt adó nyári tábor. A fiatalok érkezését és a tábor első napját minden alkalommal önkéntes képzés előzi meg. A szakmai, lelki rekollekció célja az ÁGOTA Közösség gyakorlott, új és autentikus önkénteseinek felkészítése a családjukból kiemelt gyermekek fogadására és szakszerű ellátására. Eddigi legtöbb, 800 lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő fiatal érkezett az ÁGOTA® Táborba idén, akiket az ÁGOTA Közösség önkéntesei hatalmas ovációval fogadtak.

– Azt szeretem a legjobban, amikor át tudjuk adni a „Vártunk rád!” élményt, azt az érzést, hogy ők a legfontosabbak. Az érkezőket sorfallal várjuk, ami megalapozza a jó hangulatot, és igyekszünk varázslatossá tenni számukra az itt töltött napokat. A gyermekek hazaérkeznek ÁGOTA Falvára

 – mondta Dr. Szalai Beáta, az ÁGOTA Közösség önkéntese.

A tábor megnyitó ünnepségét idén is a második napon rendezték. Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője házigazdaként köszöntötte a - vendégekkel, táborozókkal és az önkéntesekkel együtt - mintegy 1200 fős közönséget és megnyitotta minden idők legnagyobb ÁGOTA® Táborát.

Fülöp Attila, gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy szívvel és lélekkel, mindent megmozgatva kell dolgozni azért, hogy segítséget kapjanak a traumákon átesett gyermekek.

- Azért dolgozom, hogy minél biztonságosabb és jobb életkörülmények között lehessen élni a gyermekvédelemben felnővő fiataloknak. Kívánom, hogy a fiatalok a tábor ideje alatt találják meg azt a sportot, azt a társaságot, azt hobbit melyet erővé és előnnyé tudnak kovácsolni; merjenek küzdeni és hinni önmagukban

– fogalmazott Fülöp Attila.

Terpiás- és élményprogramokból épül fel a tábor 10 napja. A 7-18 éves fiatalokat a programok között a bizalom, a kiszolgáltatottság, a norma, az értékrend és jövőkép témák körbejárása, valamint a traumák feldolgozásában segítő csoportos foglalkozások várják. Továbbá számtalan ügyességi- és sportvetélkedő mellett olyan hagyományos programelemek színesítik a következő 10 napot, mint a táborozók kedvenc játékos erőpróbája, a Toldi verseny, vagy a roma identitás elfogadását és annak örömteli megélését célzó Roma Est. Az ÁGOTA Közösség mindenkori célja, és így az ÁGOTA® Tábor programstruktúrájának is, hogy a családjukból kiemelt gyermekek lelki sebei gyógyulni kezdjenek.

- Nagyon vártam már ezt a tábort, tavaly is voltam. A kedvencem a Toldi verseny, ilyenkor a lányok is megmutathatják, hogy erősek, akár egy fiút is le tudnak győzni. A szépségversenyen a másik kedvencem, mert önbizalmat ad, itt senki nem kritizál senkit, segít elfogadni mindenkinek önmagát és egymást

 – mondta Bozóki Kata a szegedi Foltán József lakásotthon lakója.

Karnok Csaba
Karnok Csaba
Karnok Csaba
Karnok Csaba
Karnok Csaba
Karnok Csaba
Karnok Csaba
Karnok Csaba
Karnok Csaba

 

(x)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!