Percről percre

Még nagy a baj Mohácsnál, az árvíz elhagyja kedden Magyarországot, de újabb veszély fenyeget

Események

ORBÁN Viktor; KÁMÁNNÉ dr. BARI Bernadett; ZSIGÓ Róbert
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Az évtized árvize miatt a fővárosban és országszerte intenzív védelmi munkálatok zajlanak.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül66 bejegyzés

Percről percre tudósításunk az árvízi védekezésről.

 

21:55
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Köszönjük mindenkinek, aki kivette a részét a munkából!

Az árvízi védekezés 12 napja. Köszönjük mindenkinek, aki kivette a részét a munkából. Magyarország megcsinálja! 

- írta a miniszterelnök közösségi oldalán.

 

21:42
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Vitályos Eszter: Köszönjük Mindnyájatoknak, hogy segítettek az árvízi védekezésben!

21:35
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Horvátország felkészült az árvízre

Horvátország felkészült az árvízvédelemre - közölte Marija Vuckovic környezetvédelmi miniszter kedden Vukováron, hozzátéve, hogy a vártnál alacsonyabb lesz a Duna vízállása. Nem lehet ugyan száz százalékos biztonsággal megjósolni az árhullám hatásait, ezért a hatóságok felkészültek arra, hogy bizonyos előre nem látható helyzetekre is reagáljanak - ismertette a tárcavezető. Szerdán tetőzik a Duna horvátországi szakasza, amely Kiskőszegnél (Batina) kedden elérte a 700, Almásnál (Aljmas) pedig a 670 centimétert. A teljes szakaszon rendkívüli árvízvédelmi intézkedések és 24 órás ügyelet van érvényben a töltéseken. A Duna vízszintje várhatóan 850 centiméternél tetőzik, ami a 2014-es árvízhez képest 40-50 centiméterrel lesz alacsonyabb.

21:19
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Magyarország megvédte magát

Magyarország megvédte magát és sokadik alkalommal bizonyítottuk be saját magunknak, hogy Magyarország ezt meg tudja csinálni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények című műsorában kedden este.
A miniszterelnök - aki a dunaszekcsői védekezés megtekintése után érkezett az interjúra - azt közölte: végeredmény hirdethető, Magyarország-árvíz: 1:0, és bár az apadás szokott néha gondot okozni, de most erre sem számítanak. Az apadás felgyorsult és a legmagasabb vízállás két nappal hamarabb hagyja el az országot, mint amire számítottak - jelezte.
A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a vízügyesek fantasztikus munkát végeztek, "le a kalappal", és a katonák, rendőrök is jól dolgoztak. Kitért arra is, hogy ez immár az ötödik árvíz, amely elleni védekezést miniszterelnökként felügyeli, de az állami és az önkormányzatok közötti együttműködés a védekezés során most működött a legolajozottabban. Izgalmas pillanatként jelölte meg a Lajtánál a gát átvágását és a víztömeg víztározóba engedését, mint mondta, ilyet még nem kellett elrendelnie.
 

21:04
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország Kormánya: Ivóvízellátás árvíz után - mire kell figyelni?

Müller Cecília a részletekről:

20:50
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Magyarország nemzetközi szinten is kiemelkedően védekezett

Budapest, 2024. szeptember 24., kedd (MTI) - Magyarország nemzetközi összevetésben is kiemelkedő színvonalon védekezett az árhullám ellen - jelentette ki a kormányfő a TV2 Tények című műsorában kedd este.

Orbán Viktor kifejtette, ezt az is segítette, hogy mindig van két-három nap előnyünk a többi védekező országhoz képest. A csapadék nagyobb része ugyanis a hegyekben esik, így "ott a baj azonnal jelentkezik", és mire ez a vízmennyiség Magyarországra érkezik, jobban fel lehet készülni a védekezésre - mondta. "Tehát jól védekeztünk, ez igaz, de van helyzeti előnyünk is" - fogalmazott a miniszterelnök. Kiemelte, az árhullám levonulásával nagyon fontos szakasz kezdődik az árvízvédelemben, "van egy közegészségügyi teendő", amelynek keretében közegészségügyi takarítást, rendrakást kell elvégezni.

20:26
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország Kormánya: Összefogtak a szakemberek és az önkéntesek, ez kellett az árvíz leküzdéséhez

20:15
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Komoly veszélyben voltunk

A Dunán valaha tapasztalt egyik legnagyobb árvízként marad meg a magyar vízügy történetében a mostani, amelyben komoly veszélyben is voltunk - mondta a kormányfő a TV2 Tények című műsorában kedd este.
Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az ország hatalmas munkát végzett, és most már 

az anekdoták jönnek elő, meg a lelkileg felemelő pillanatok,

de voltak veszélyes időszakok is. Ha nem lett volna ilyen olajozott az együttműködés a védekezésben résztvevők között, ebből nagy baj is lehetett volna - jelentette ki.

19:55
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

BKV Zrt.: A budai rakparton helyreállt a villamosközlekedés

Az áram visszakapcsolása után kollégáink – a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. -vel közösen – délelőtt megkezdhették a 2-es villamos alagútjában a szivattyúzást.  Három beépített szivattyú működik folyamatosan, így a vízszint fokozatosan csökken. Ahol kora délután mértük, ott kevesebb mint egy óra alatt nagyjából 5 centiméterrel lett alacsonyabb. Ha eltűnik a víz, kezdődhet a takarítás. A pesti rakparti villamosok közlekedése a hét vége felé állhat helyre 

- írták közösségi oldalukon.

 

19:36
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság: Vízhozammérés fentről nézve

19:20
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország Kormánya: a megfeszített munka számokban

A megfeszített munka számokban: 5500 kilométer - ennyit gyalogoltak összesen a vízügyesek, amíg az ár által érintett területet felügyelték 

- írta Magyarország Kormánya közösségi oldalán.

18:59
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Az árvíz megy, a katonák még maradnak

Az árvíz megy, a katonák még maradnak. Katonáink továbbra is a gátakon vannak, végzik az árvíz levonulása után szükségessé vált feladatokat. A Magyar Honvédségre az árvíz elleni védekezés minden szakaszában lehet számítani! 

- írta a honvédelmi miniszter közösségi oldalán.

18:32
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

BKK: szerdától teljes vonalon jár a szentendrei HÉV, csütörtökön nyílnak a rakpartok

Szerdától már teljes vonalon közlekedik a szentendrei (H5-ös) HÉV, továbbá csütörtökön feloldják a korlátozást a rakpartokon is - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. Közleményük szerint szerdán üzemkezdettől a szentendrei HÉV újra a Batthyány térig jár. A Szentendre felől HÉV-vel érkező utasok szerda hajnaltól már közvetlenül átszállhatnak a 2-es metróra. Továbbá a Margit hídnál, a budai alsó rakpart mellett haladó kerékpárutat is megnyitják - írták. A BKK közölte: a szükséges takarítási munkákat követően csütörtökön megnyitják a budai és a pesti alsó rakpartot.

A járatok újraindítását és az elmúlt napokban árvízzel borított utak megnyitását minden esetben alapos takarítás és komoly műszaki ellenőrzések előzik meg

 - hangsúlyozták. A BKK azt írta, a 2-es villamosvonal egyik szakaszán jelenleg még szivattyúzzák a vizet, azonban a szakemberek arra készülnek, hogy ideális esetben pénteken vagy szombaton itt is teljes vonalon járhatnak majd a villamosok. Az árvíz miatti lezárások aktuális helyzetéről a bkk.hu/arviz oldalon lehet tájékozódni.

18:14
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Egy időre búcsút veszek a gumicsizmától

Egy időre búcsút veszek a gumicsizmától. Remélem, jó sok időre. Ma estig minden településünkön véget ér a tetőzés. Sikeresen védekeztünk Győrtől Mohácsig. Magyarország megcsinálja! Újra és újra! 

- írta a miniszterelnök közösségi oldalán.

18:01
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Vitályos Eszter: Helyzetjelentés Kisorosziból

Megnyílt a forgalom előtt a 1113-as közút. Ma 13.30- kor a Magyar Közút megnyitotta a forgalom előtt a 1113-as  utat (Tahitótfalu- Kisoroszi). A közlekedés középen egy nyomvonalon, váltott irányban történik, rendőri biztosítás mellett és 30 km -es sebesség korlátozással. Kérjük fokozottan figyeljenek az említett útszakaszon!

- írta közösségi oldalán a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár

17:47
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország Kormánya: köszönjük az árvízi védekezésben résztvevők munkáját!

17:31
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.: a homokzsákokból épült ideiglenes gátak bontása elkezdődött - fotó

17:13
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Vitályos Eszter: Helyzetjelentés, terepszemle

A két kép között 4 nap különbség van. A Duna visszatért a medrébe

- írta közösségi oldalán.

 

17:01
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Visszautasítom, hogy Magyar Péter az árvíz elleni védekezésben helyt álló magyar katonákat becsmérelje!

16:46
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság: tájékoztatója a térségben levonuló árhullámokról

Duna: Igazgatóságunk területén zavartalanul apad a Duna. Nagybajcsnál ma reggel 445 cm a vízállás. Mecsérnél, Győrben és Gyirmót térségében is folyamatos az apadás.

Lajta: A Lajtán lassan apadó a vízjárás. A Mosonmagyaróvár duzzasztó alvízi vízmércén ma reggel 176 cm a vízállás. A Lajta menti árvízvédelmi szakaszon a nyitott állapotban lévő szükségtározó miatt továbbra is rendkívüli készültség van érvényben. Az árvízvédekezésben a reggeli adatok alapján a tegnapi napon 616fő vett részt. A csökkenő vízszinteknek köszönhetően továbbra is folytatódnak az ideiglenesen kiépített védművek elbontási munkálatai. 

Belvízvédekezés: Jelenleg II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben a

- 01.05. Mosoni – Duna bal parti belvízvédelmi szakaszon;

- 01.06 Rábca menti belvízvédelmi szakaszon.

Tegnap 18:00 órától I. fokúra mérsékeltük a 01.03. Duna menti belvízvédelmi szakasz belvízvédelmi készültségét.

Tegnapi mapon a Kisbodak II. szivattyútelep nappali műszakban, a Bácsai, Győrzámolyi, Szavai, Börcsi, Győrsövényházi, Tárnokréti II szivattyútelepek éjjel - nappali műszakban működtek. A Pataházi és a Győrzámolyi szivattyúállások továbbra is üzemelnek. Az elöntött területek nagysága 1479 hektár. A belvízvédekezésben összesen 54 fő vett részt a tegnapi nap folyamán.

- írta közösségi oldalán az igazgatóság.

16:33
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság: Tájékoztató a dunai árhullám levonulásáról

Az ADUVIZIG kezelésében lévő Duna-szakaszon a Duna tegnap este 18 és 20 óra között, 925 cm-es vízállással tetőzött. A vízállás Bajánál ma reggel 6 órakor 922 cm, 12 órakor 917 cm volt. A Felső-Duna mértékadó részvízgyűjtőire mintegy 5-15 mm csapadék hullott. Ugyanitt a mai napon száraz lesz az idő, majd szeptember 25-27. között az Inn feletti részvízgyűjtőn, valamint az Inn, a Traun és az Enns folyó vízgyűjtő területén további 20-30 mm csapadékra kell számítani, amely javarészt eső formájában érkezik. A Morva folyó és a magyarországi szakaszon betorkolló dunai mellékvizek a Duna vízhozamát számottevően nem növelik, ezért a tetőzést követően fokozatosan gyorsuló apadásra kell felkészülni, ugyanakkor a következő napokban várható csapadéktevékenység a hét végétől lassíthatja az apadás ütemét.
Az OVSZ által kiadott előrejelzés szerint a bajai vízmérce állása holnap (szeptember 25-én, szerdán), a kora reggeli órákban újra 900 cm alá csökken.


 

16:17
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Lassan a Duna teljes vonalán apadásnak indul az árvíz

Győrtől Dunaszekcsőn át egészen Mohácsig sikeresen és szervezetten védekezünk. Magyarország megcsinálja!

- írta a miniszterelnök közösségi oldalán.

16:03
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország Kormánya: Magyarország megcsinálja!

15:46
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Tetőzés közelében a Duna Újmohácsnál

15:30
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Árvízi fotók Bárból: 1965, 2014 és 2024

15:17
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Lajtoskocsikból biztosítják az ivóvizet

Dömös, Pilismarót, Pilisszentkereszt, Dobogókő településeken lajtoskocsikból biztosítják az ivóvizet 

- írta Magyarország Kormánya közösségi oldalán.

15:00
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy István köszönetet mondott a védekezésben résztvevőknek

A Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben ezt írta:

Borús és derűs pillanatai is voltak az árvízi védekezésnek. Ma már csak emlék. Olyan jó érzés volt megtapasztalni a jó szándékát és tenni akarását az embereknek, a hivatásos állomány( honvédség, vízügy , katasztrófavédelem, polgárőrség ) szakszerű, fegyelmezett munkáját. Az együttműködést melynek következtében eredményesen tudtunk védekezni a természet erőivel szemben. Köszönet illet mindenkit aki kivette a részét a védekezési munkálatokból.

Borús és derűs pillanatai is voltak az árvízi védekezésnek. Ma már csak emlék. Olyan jó érzés volt megtapasztalni a jó...

Posted by Nagy István on Tuesday, September 24, 2024
14:54
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Ennyit emelkedett a Duna vízszintje átlagosan

Az árvíz alatt átlagosan 6,5 métert emelkedett a vízszint. A fővárosban azonban szombat óta gyors ütemben zajlik az apadás.

Az árvíz alatt átlagosan 6,5 métert emelkedett a vízszint. A fővárosban azonban szombat óta gyors ütemben zajlik az apadás.

Posted by Magyarország Kormánya on Tuesday, September 24, 2024


 

14:45
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Így zajlott az árvízi védekezés a Dunakanyarban

Rétvári Bence új videót osztott meg a közösségi oldalán. Így zajlott az árvízi védekezés a Dunakanyarban.

Így védekeztünk a Dunakanyarban az árvíz ellen. Magyarország megcsinálta! Köszönjük, Dunakanyar!

Így védekeztünk a Dunakanyarban az árvíz ellen. Magyarország megcsinálta! Köszönjük, Dunakanyar!

Így védekeztünk a Dunakanyarban az árvíz ellen. Magyarország 🇭🇺 megcsinálta❗️Köszönjük, Dunakanyar🤝❗️

Posted by Rétvári Bence on Tuesday, September 24, 2024
14:34
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Hazatérhetnek az áthelyezett vízügyesek

Mivel az apadás, illetve az árhullám mind délebbre vonul, a felsőbb Duna-szakaszokra átrendelt több száz vízügyes kolléga hazamehetett a saját igazgatóságához, és indulnak azok is, akik a Közép-Dunán vettek részt a védekezésben 

- írták.

Hazaindulás előtt a szolnoki vízrajzosok, a nyíregyházi és a székesfehérvári kollégák is! 🩵

Posted by Országos Vízügyi Főigazgatóság - OVF on Tuesday, September 24, 2024

Kiemelték, ez azonban nem jelenti azt, hogy a vízügyes szakemberek megpihenhetnek, hiszen folyamatban van az ideiglenesen kiépített gátak, magasítások mérése és az adatok rögzítése a későbbiekre, ezeknek a védműveknek a bontása, valamint a helyreállítás előkészítése. 

14:20
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Utómunkálatok – megkezdődhet a vízpótlás

Az árhullám levonultával megkezdődhetett a vízzel nem érintkezett homokzsákok ürítése és elszállítása is, a szennyeződött, vízzel átitatott zsákok bontása azonban csak a másodfokú készültség megszűnése után lehetséges. Megjegyezték azt is, hogy ahol lehet, 

már a víz visszatartására is gondolnak: áradás közben ugyan nincs mód a víz visszatartására, ám a tetőzést követően, amint elindul az apadás, megkezdődhet a vízpótlás azokon a területeken, amelyek a vízügy rendelkezésére állnak.

Az árhullám csúcsa ma éjjel elhagyja az országot, a vízügy az áradás utáni munkára koncentrál Budapest, 2024.09.24....

Posted by Országos Vízügyi Főigazgatóság - OVF on Tuesday, September 24, 2024
14:10
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Délen is szervezetten és sikeresen védekezünk - videó

Az árhullám ma délen tetőzik, utána elhagyja az országot. Délen is szervezetten és sikeresen védekezünk. Magyarország megcsinálja! - tette közzé hivatalos Facebook oldalán a miniszterelnök.

13:59
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Az éjszakáig is elnyúlhat a tetőzés Mohácson

Az OVF közlése szerint Paksnál vasárnap napközben a másodfok szintje fölött, Baján pedig hétfő este a harmadfok szintjét meghaladóan tetőzött a folyó. Mohácsnál nagyon lassan, a számítások szerint a keddi nap második felében, de akár az éjszakáig elnyúlóan következhet be a tetőzés, a másodfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladóan.

13:46
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Az árhullám levonulása után a vízügy az áradás utáni munkára koncentrál

Az árhullám csúcsa kedd éjjel elhagyja az országot, a vízügyesekre azonban további feladatok várnak: tart az ideiglenesen kiépített gátak, magasítások mérése és az adatok rögzítése a későbbiekre, ezeknek a védműveknek a bontása, valamint a helyreállítás előkészítése - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.

apadóduna
Hosszan elnyúló tetőzések, lassú apadás kíséri a dunai árhullámot.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az apadás hatására a Budapest feletti Duna-szakaszon mostanra mindenhol a fokozatok szintje alá csökkent a vízállás, a fővárosban a folyó már nem éri el az alsó rakpartot, napközben pedig várhatóan a legalacsonyabb, elsőfokú készültségi szint alá apad 

- ismertették. 

13:33
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Fertőzésveszély Óbudán - felszólították Karácsony Gergelyt, hogy cselekedjen

Az Egyesület a Római Partért közleményt adott ki, melyben felszólították Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy 

haladéktalanul kezdjék meg a szennyvíz által beterített Római-part fertőtlenítését.

A megáradt Duna a Római partnál Budapesten 2024. szeptember 19-én. 
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A közleményben ezt írták:

Felszólítjuk Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a szennyvíz által beterített Római-parton az összes közterületen - nem csak a bicikli úton - azonnal kezdjék meg a 70 hektár víz által elöntött területeinek a fertőtlenítését!

Azt írták, hogy 55 000 ember van közvetlen járványveszélynek kitéve a Csillaghegyi-öblözetben a Pók utcai és Békási lakótelepen.

13:01
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Az árhullám sehol sem törte át a gátrendszert

Vitályos Eszter egy új panorámaképet osztott meg a Facebook-oldalán az apadó Dunáról. A bejegyzéshez ezt írta:

A legmagasabb árhullám sehol sem törte át gátrendszerünket!

A legmagasabb árhullám sehol sem törte át gátrendszerünket. Tegnap már 2️⃣0️⃣0️⃣ kilométerrel kisebb szakaszon kellett védekeznünk.

Posted by Vitályos Eszter on Tuesday, September 24, 2024
12:40
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Javul a helyzet

Rétvári Bence új bejegyzést osztott meg a Facebook-oldalán. Ezt írta a fejleményekről:

Tegnap már 200 kilométerrel kisebb szakaszon kellett védekeznünk.

Tegnap már 2️⃣0️⃣0️⃣ kilométerrel kisebb szakaszon kellett védekeznünk☝🏻.

Posted by Rétvári Bence on Tuesday, September 24, 2024
12:26
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Tetőzés Dunaszekcsőn

A Duna 904 cm-en tetőzött ma 10 órakor. A képet a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztotta meg.

Dunaszekcsőn 904 cm-en tetőzött a Duna, ma 10 órakor 2024. szeptember 24. Fotó: Horváth Zoltán – DDVIZIG

Posted by Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság on Tuesday, September 24, 2024
12:00
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Kedden már elhagyja Magyarországot az ár

Kedden Mohácsnál tetőzik a Duna, aztán elhagyja Magyarország területét.

Kedden Mohácsnál tetőzik a Duna, aztán elhagyja Magyarország területét.

Posted by Magyarország Kormánya on Tuesday, September 24, 2024
11:42
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Dunaszekcsőn folytatta az árvízvédelmi ellenőrzést Orbán Viktor

A mai nappal elhagyja az árhullám Magyarországot, a Duna tetőzése jelenleg hazánk legdélebbi részeit érinti, Orbán Viktor miniszterelnök ezért kedden Dunaszekcsőn ellenőrizte az árvízi védekezési munkálatokat - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Dunaszekcsőn a védművek kiépítettsége 100 százalékos. A mobilszivattyúk telepítése megtörtént. 

Az árvíz már délen tetőzik. Dunaszekcső felkészült, Mohácson sem lesz gond. Magyarország megcsinálja! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, September 24, 2024

Helyenként kisebb repedések és szivárgások jelentkeztek, azonban ezek jelentős beavatkozást nem igényelnek. A szakemberek folyamatos figyelőszolgálatot látnak el - hangzott el a jelentésben.

11:33
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Így zajlik majd a visszarendeződés

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy elrendelték a visszarendeződés munkarendjét, a védekezésnél fel nem használt zsákokat visszaviszik az önkormányzati és állami raktárakba. A be nem épített zsákokból a homokot kiöntik, ezeket a zsákokat majd a következő árvíznél, "amelyről reméljük, hogy jó messze van" használják fel. 

Azok a beépített zsákok, amelyek nem érintkeztek vízzel, hulladéknak minősülnek, ezeket e szerint semmisítik meg, a vízzel érintkező zsákok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azokat a közegészségügyi előírásoknak megfelelően semmisítik meg

- tette hozzá.

homokzsák
Homokzsákokból emelt gát a megáradt Duna partján Gönyűn.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

11:22
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Így csökken a Duna vízállása

  • Mosonmagyaróvárnál több mint egy métert, 
  • Győrnél 221 centimétert, 
  • Komáromnál 293, 
  • Esztergomnál 235, 
  • Vácnál 190, 
  • Budapestnél pedig 162 centimétert apadt a Duna, amelynek szintje már Bajánál is csökkent.
Vízállás-előrejelzés a Duna magyarországi szakaszán, 2024. szeptember 23-29.
Fotó: www.hydroinfo.hu

 

11:08
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Kihelyezett ülést tartanak a jövőbeni árvízvédelmi beruházásokról

A kormány már a hamarosan megtartandó háromnapos kihelyezett ülésén foglalkozhat a további szükséges árvízvédelmi beruházásokról szóló javaslattal, amelyet a vízügy szakemberei állítanak össze - közölte kérdésre válaszolva a miniszterelnök. Jelezte: a mostani árvíz során végigjárta az egész Duna-szakaszt, és 

több helyen tűnik értelmesnek, hogy mobilgátat építsenek azért, hogy ne kelljen a következő árvíznél homokzsákos védekezést végezni.

homokzsák
Homokzsákokból emelt gát a megáradt Duna partján Gönyűn.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

10:52
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Példaértékű összefogás

Az ország bebizonyította, hogy szakemberek és civilek, fiatalok, idősek, együtt tudnak dolgozni egy közös ügyért - hangsúlyozta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke az M1 aktuális csatornán kedden. 

Kardosné Gyurkó Katalin azt mondta, az árvíz elleni védekezésben a szakemberek mellett mindenki szeretett volna tenni valamit. 

Példaként említette a felsőoktatásban, illetve a szakképzésben részt vevőket, a Kulturális és Innovációs Minisztérium munkatársait, az Erzsébet-táborosokat és a családszervezeteket.

Példátlan összefogás az árvízi elleni védekezésben

Példátlan összefogás jött létre az árvízi védekezésben az egész ország területén. A Magyar Honvédség katonái és a vízügyi szakemberek mellett a civilek is megfeszített erővel vettek részt a munkákban, a szakképzésben és a felsőoktatásban tanulók közül is több ezren csatlakoztak.

Posted by M1 on Monday, September 23, 2024

Kiemelte: mindenki együtt, összefogva dolgozott azért, hogy családok és otthonok ezreit megvédje az árvíztől. A NOE elnöke példaértékű összefogásnak nevezte azt is, hogy nagyon sokan főztek a védekezésben részt vevőknek.

Kardosné Gyurkó Katalin úgy fogalmazott, hogy a védekezés tekintetében három-négy nap alatt összeállt minden, míg korábban ehhez egy-két hétre volt szükség. Az ország bebizonyította, hogy fiatalok, idősek, szakemberek és civilek tudnak együtt dolgozni egy közös ügyért - hangsúlyozta. 

10:41
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Árvízvédelmi összesítés

Dömötör Csaba új bejegyzést osztott meg a Facebook-oldalán, melyben beszámolt arról, hogy

40 kilométeres szakaszon épültek ideiglenes védművek, 4,6 kilométeren épült árvízvédelmi mobilfal és 2 millió homokzsákot töltöttek meg 55 ezer tonna homokkal.

Árvízvédelmi összesítés: 40 kilométeres szakaszon épültek ideiglenes védművek, 4,6 kilométeren épült árvízvédelmi mobilfal, 2 millió homokzsákot töltöttek meg 55 ezer tonna homokkal.

Posted by Dömötör Csaba on Monday, September 23, 2024
10:29
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Mi várható még a Dunán?

Orbán Viktor elmondta, hogy a nehéznek tekinthető védekezési helyszínek száma csökken. Budapest fölött már nincs ilyennek tekinthető helyszín, sőt maga Budapest is mentesítettnek tekinthető. 

A teljes videót itt megtekintheti:

10:19
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Hazaindultak az átvezényelt vízügyesek több helyről

Hazaindultak a győri vízügyi igazgatósághoz átvezényelt gyulai, miskolci, pécsi, szolnoki, és szombathelyi szakemberek.

Hazaindultak a győri vízügyi igazgatósághoz átvezényelt gyulai, miskolci, pécsi, szolnoki, és szombathelyi kollégák! 🩵🌊

Posted by Országos Vízügyi Főigazgatóság - OVF on Tuesday, September 24, 2024
09:58
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Fontos az árvíz utáni fertőtlenítés

Az árvíz utáni fertőtlenítés fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos az árvíz elleni védekezésről tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón. Müller Cecília elmondta: 

A települések közötti elöntött közutak fertőtlenítését a közútkezelő, a településen belüli fertőtlenítést pedig az önkormányzatok végzik. A helyes eljárásról útmutatót készítettek a településeknek, illetve 24 órás call centert, ügyfélszolgálatot is működtetnek.

Ugyanakkor több településen baktériumokat, illetve szennyeződésre utaló algákat mutattak ki az ivóvízből. Ezért ezeken a településeken az ivóvíz csak forralás után fogyasztható. Továbbá lajtoskocsiból biztosítják az ivóvizet, a csecsemőknek pedig palackozott víz fogyasztását ajánlják - tette hozzá.

09:44
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Vízállás-előrejelzés a Duna magyarországi szakaszán

Vízállás-előrejelzés a Duna magyarországi szakaszán, 2024. szeptember 23-29.

Vízállás-előrejelzés a Duna magyarországi szakaszán, 2024. szeptember 23-29.
Fotó: www.hydroinfo.hu

 

09:32
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Az éjszaka tetőzik a Duna Mohácsnál

A Duna vízállása kedd éjszaka tetőzik Mohácsnál, onnantól a teljes magyarországi szakaszon apadni fog a folyó - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatornán. Siklós Gabriella a kedd reggeli műsorban beszámolt arról, hogy kettősség jellemzi a Duna magyarországi szakaszát. 

A víznek sehol sincs utánpótlása, a Szigetköznél és felette hétfőn megszüntették a védelmi készültséget, az első néhány száz vízügyi szakember vissza tudott indulni az igazgatóságokhoz, de Dunaújvárostól délre még nagyon magas a víz,

a kollégáiknak huszonnégy órában figyelniük kell ott, ahol másod-, esetleg harmadfokú a készültség - közölte. 

A szóvivő hozzátette, hogy a Duna felsőbb szakaszain a helyreállítási munkálatokra készülnek, délen "vízügyes szaknyelven szólva kiterül a víz", vagyis egy kicsit lassabban éri el a "tetőző időpontot", és lassabb az apadás is, nagyon sok helyen előfordulnak buzgárok, fakadóvizek, csurgások.

A hét végére az egész országban fokozat alatti vízállásokat várnak, gyakorlatilag már mindenhol az eredeti mederben lesz a víz - jelentette ki Siklós Gabriella.

09:22
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Negyven kilométeren épültek ideiglenes védművek

Az idei dunai árvíz idején negyven kilométeres szakaszon épültek ideiglenes védművek, 4600 méteren pedig árvízvédelmi mobilfalak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs kedd reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

A kormányfő közölte, hogy kétmillió homokzsákot és 32 ezer köbméter, vagyis mintegy 55 ezer tonna homokot használtak fel. 

Hangsúlyozta, hogy elrendelték a visszarendeződés munkarendjét, a védekezésnél fel nem használt zsákokat visszaviszik az önkormányzati és állami raktárakba. 

A be nem épített zsákokból a homokot kiöntik, ezeket a zsákokat majd a következő árvíznél, "amelyről reméljük, hogy jó messze van" használják fel. 

Azok a beépített zsákok, amelyek nem érintkeztek vízzel, hulladéknak minősülnek, ezeket e szerint semmisítik meg, a vízzel érintkező zsákok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azokat a közegészségügyi előírásoknak megfelelően semmisítik meg - tette hozzá a miniszterelnök.

09:15
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Vikor: Ma még irány dél, kikísérjük Magyarországról az árhullámot!

Orbán Viktor miniszterelnök új bejegyzést osztott meg a Facebook-oldalán. Müller Cecíliával tájékoztatták az embereket az árvízi védekezésről.

Ma Müller Cecíliával tájékoztattuk az embereket az árvízi védekezésről. Jól állunk! Ma még irány dél, kikísérjük Magyarországról az árhullámot! 

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Forbanviktor%2Fposts%2Fpfbid02ZjHQVBtvWduyxTFsmJCMjhubuD3AaEXvWAmsKx65kiopvDDZ6NiEt1mPt36q91fYl&show_text=true&width=500

A miniszterelnök a mai Árvízinfón elmondta, hogy az operatív törzs ma még dolgozik, a tervek szerint az árhullám ma Mohácsnál tetőzik, majd elhagyja az országot. A miniszterelnök az árvízinfón úgy fogalmazott, az időjósok szerint csapadék ugyan várható, de ez nem befolyásolja az árvizet. 

09:10
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

A legmagasabb árhullám sehol sem törte át a gátrendszert

Tegnap már 200 kilométerrel kisebb szakaszon kellett védekeznünk.

A legmagasabb árhullám sehol sem törte át gátrendszerünket.

Posted by Magyarország Kormánya on Monday, September 23, 2024
09:01
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

A budai rakparton helyreállt a villamosközlekedés

Hajnali 2-kor a próbajárat sikeresen áthajtott a Clark Ádám téri villamosalagúton, így 

üzemkezdettől a 19-es és a 41-es villamosok ismét az eredeti útvonalon közlekedhetnek.

08:47
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Gyors az apadás, egyre kevesebb szakaszon kell védekezni

A Duna felső szakaszán gyors az apadás, hétfőn 510 kilométeren, a vasárnapinál 200 kilométerrel rövidebb szakaszon kellett védekezni - közölte az árvízi védekezést irányító operatív törzs kedd reggeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök. 

A nap folyamán az ár Mohácsnál tetőzik és elhagyja az országot, "szépen kikísérjük", így szerdától szűkített formában dolgozik az operatív törzs is. 

Tájékoztatása szerint a hétfői 4458-cal szemben már csak 1847 ember vesz részt a védekezésben. Orbán Viktor jelezte: a héten várható csapadék nem befolyásolja az árhullám lefolyását, így minden okunk megvan remélni, hogy az ár a gátrendszer egyetlen pontján sem csap át.

08:43
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Óvatosan közlekedjenek a vadveszély miatt Pörböly és Baja között

A keddi  (szeptember 24.) és a szerdai (szeptember 25.) napon továbbra is csak 60 km/h-s sebességkorlátozás mellett közlekedhetnek az 55-ös főút Pörböly és Baja közti szakaszán vadveszély miatt. 

Az érintett terület melletti erdőkből az ár elől menekülő vadak gyakrabban bukkanhatnak fel az úton és annak közelében!

Megdöbbentő felvételeket készítettek a rendőrök sisakkamerájuk segítségével: éjjel valóban felébredt a természet az 55-ös főúton, Baja és Pörböly között.

Tegnap este kollégáink megdöbbentő felvételeket készítettek sisakkamerájuk segítségével: éjjel valóban felébredt a természet az 55-ös főúton, Baja és Pörböly között. A dunai árhullám miatt vármegyénkben forgalomkorlátozások, útlezárások vannak. Kollégáink pedig nem csupán az úton közlekedőkre, hanem a térség erdőségeiben élő vadakra is vigyáznak. Annak érdekében, hogy ember és állat egyaránt biztonságban legyen, az 55-ös főút Baja és Pörböly közötti szakaszán az esti órákban motoros rendőrök felvezetésével lehet csak közlekedni. A lezárásokról a kommentben lévő linken tájékozódhatnak. Kérjük, fokozott óvatossággal közlekedjenek!

Posted by Bács-Kiskun vármegyei rendőrség on Sunday, September 22, 2024
08:26
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Az árhullám ma Mohácsnál tetőzik

Orbán Viktor kormányfő az Árvízinfón arról beszélt, hogy az operatív törzs kedden még dolgozik. 

Ma Mohácsnál lesz tetőzés.

🇭🇺 Az árhullám ma Mohácsnál tetőzik, és elhagyja az országot, szépen kikísérjük. (Orbán Viktor)

Posted by Magyarország Kormánya on Monday, September 23, 2024
08:12
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az apadás Dunabogdányban is

Vitályos Eszter új fényképeket osztott meg a Facebook-oldalán. Beszámolt róla, hogy

Dunabogdányban megkezdődött az apadás. Az árvíz levonultával közegészségügyi feladatok következnek. 

Helyzet/Jelentés‼️ Dunabogdány. Megkezdődött az apadás. Az árvíz levonultával közegészségügyi feladatok következnek.

Posted by Vitályos Eszter on Monday, September 23, 2024
08:03
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Hajnali figyelőszolgálat Dunaszekcsőn

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság új felvételeket osztott meg a Facebook-oldalán az éjjeli és a hajnali munkáról.

Hajnali figyelőszolgálat Dunaszekcsőn 2024. szeptember 24. Fotók: Boros Bálint – DDVIZIG

Posted by Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság on Monday, September 23, 2024

 

07:51
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Így védi az árvízvédelmi kapu a Szigetközt

Nagy István új videót osztott meg a Facebook-oldalán. 

Így védi a két éve átadott árvízvédelmi kapu a Szigetközt a Mosoni-Duna torkolatánál. 

Így védi a két éve átadott árvízvédelmi kapu a Szigetközt a Mosoni-Duna torkolatánál.

Posted by Nagy István on Monday, September 23, 2024

 

07:40
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az Árvízinfó, kövesse nálunk élőben

7:30-tól a miniszterelnök beszámol az árvízi védekezés fejleményeiről.

06:52
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Térképen a védekezési helyszínek

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság friss térképén mutatjuk, hol, milyen árvízvédelmi készültség mellett dolgoznak a szakemberek. A kék színnel jelölt vízmérce-pontokon nincs szükség védekezésre. A zöld jelek I. fokú, a sárgák II. fokú készültséget jelölnek. A piros jelzésnél III. fokú, míg a bordónál rendkívüli a készültség szintje.

Fotó: vizugy.hu

 

06:35
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Visszatér Müller Cecília

Az árvíz levonultával közegészségügyi feladatok következnek, ezekről keddtől Müller Cecília országos tisztifőorvos ad tájékoztatást - közölte a miniszterelnök.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a covid-járvány idejéhez hasonlóan most is naponta áll-e kamerák elé az országos tisztifőorvos.

05:50
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Mitől alakult ki a Boris ciklon?

Három időjárási tényező támogatta a Boris ciklon kialakulását: az érkező hidegfront mögötti hűvösebb és a mediterrán térséget kitöltő rendkívül meleg légtömeg közötti nagy hőmérsékleti kontraszt, az Alpok ciklonképződést segítő hatása, valamint a levegő magas nedvességtartalma - írta a HungaroMet Zrt. a szeptemberi rendkívüli dunai árvíz meteorológiai hátteréről készített elemzésében.

05:48
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Ma elhagyhatja az országot a tetőzés

A Duna tetőzését keddre Mohácsnál várják a szakemberek és az árvíz ezt követően napközben elhagyja az országot - jelentette ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Az árvízi helyzet harmadfokú készültség mellett ugyan komoly, de sehol sem kritikus.

05:47
szeptember 24, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!