Késve hívták a tűzoltókat a Budapest Sportcsarnokhoz<br/>

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudni, hogy műszaki hiba, szándékos, vagy véletlen emberi mulasztás miatt hívták-e ki késve a tűzoltókat a lángoló Budapest Sportcsarnokhoz. A létesítmény belső része teljesen kiégett. A szerda hajnalban keletkezett tüzet több mint három órán keresztül oltották. Személyi sérülés, eltekintve néhány füstmérgezéstől, nem történt. A csarnok nincs biztosítva.
Vágólapra másolva!

A tűzoltók három óra alatt oltották el a szerda hajnalban keletkezett tüzet a Budapest Sportcsarnokban. Komoly személyi sérülés nem történt. A küzdőtér feletti födém leszakadt, az épület belső része teljesen kiégett. Feltehetőleg több milliárd forintnyi a kár. A Budapest Sportcsarnokra nem kötöttek biztosítást.

Kovács János, tűzoltó ezredes elmondta, hogy az első riasztást hajnali 5 óra 3 perckor kapták. Öt perc alatt a helyszínen voltak, addigra már kiterjedt lángtengerrel szembesültek. A csarnok tetőszerkezete fél órán belül leszakadt. Erre számítottak, mivel a könnyűfém szerkezet nem bírja a nagy hőhatást. A tüzet három óra alatt tudták eloltani. Sikerült megmenteni a lángoktól a jégpályát, a labdajátéktermet, és a küzdőtér alatti pincét. Ezekben a helységekben így megmaradtak a vásározók árui. A tűzoltóság arról is beszámolt, hogy a Sportcsarnok pincéjében freontartály van. Az oltás során kiemelt feladat volt, hogy megakadályozzák a lánngnyelvek és a freon találkozását, mert ilyenkor mérgező gáz keletkezik.

Kovács János az [*****] kérdésére elmondta, hogy az épületben voltak biztonsági őrök, akiknek a tüzet a keletkezéskor észlelni kellett volna. Rajtuk kívül rendőrök, takarítók, összesen mintegy húsz személy tartózkodott a csarnokban. A meghallgatásuk még tart. A tűzoltóság szerint a Budapest Sportcsarnok az átadása idején még megfelelő volt tűzvédelmileg. A ma készülő nagyobb létesítmények azonban már jobb rendszerrel vannak felszerelve. A Budapest Sportcsarnok nincs bekötve közvetlenül a tűzoltósághoz. Tűz esetén, amikor a berendezés jelez, hívni kell a tűzoltókat. Ebben az esetben ez későn történt meg. Még vizsgálják, hogy műszaki hiba, szándékos, vagy véletlen emberi mulasztás okozta a késedelmet. A tűzvédelmi berendezés memóriája rögzítette, hogy pontosan mi történt.

Molnár Zoltán, a Népstadion és Intézményei igazgatója közölte, hogy a Budapest Sportcsarnokra nem kötöttek biztosítást. Ez nem egyedi eset az állami tulajdonban lévő középületeknél. Molnár Zoltán elmondta, hogy az épületben éppen két napja tartottak tűzvédelmi ellenőrzést a karácsonyi előkészületek miatt, és mindent rendben találtak. Az igazgató szerint a csarnok harmadik emeleti felújítási munkálatainál fordulhatott elő valamilyen elektromos zárlat.



Molnár Zoltán, a Kincstári Vagyonigazgatóság vezetője az [*****]-nak elmondta, hogy bár a Kincstári Vagyonigazgatóság a tulajdonosa a sportcsarnoknak, a vagyonkezelői jogok a Népstadion és Intézményeinél vannak, nekik kellett volna biztosítást kötniük az épületre. A KVI vezetője szerint nincs törvényben szabályozva, hogy a vagyonkezelőknek kell-e biztosítaniuk az állami tulajdonú ingatlant vagy sem. Molnár szerint a legtöbb esetben nem szoktak biztosítást kötni a vagyonkezelők (ide tartozik a legtöbb bíróság és minisztérium), mert nincs rá pénzük. Mivel nagy értékű ingatlanokról van szó, a biztosításuk is sokba kerülne.

A Népstadion és Intézményei az Ifjúsági és Sportminisztériummal Helyreállítási Bizottságot hoztak létre. A kárfelmérés után helyreállítási tervet készítenek, ezt a kormány elé fogják terjeszteni. Molnár Zoltán, a Népstadion és Intézményei igazgatója szerint van esély arra, hogy újjáépítsék a csarnokot. A kereskedők kárát legalább részben megpróbálják megtéríteni. A Bizottság már most is sok segítséget kapott, adományokat a 10032000-01220050-50003008 számlaszámra lehet küldeni.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere döbbenetesnek tartja, hogy a Budapest Sportcsarnok megsemmisült. Hozzátette: a fővárosi
önkormányzat nem tud részt vállalni az újjáépítésében.

Az Országos Mentőszolgálattól kapott információk szerint a Budapest Sportcsarnoknál négy rendőr enyhe füstmérgezést kapott. Egyiküket kórházba szállították, három rendőrt pedig a helyszínen láttak el a mentők.

A Sportcsarnokban december 4. óta tart a karácsonyi vásár. Az ott árusítók is csak a médiától értesültek a tűzesetről; a reggeli órákban érkeztek meg a helyszínre. Egy játékárus az [*****]-nak elmondta, hogy feltehetőleg minden áruja megsemmisült. Tegnap este 8 után hagyták el az épületet, akkor még minden rendben volt. A Sportcsarnokban folyamatosan dolgoznak biztonsági emberek, ezért az eladó érthetetlennek tarja, hogy nem vették észre a tüzet a keletkezésekor. Az árus azt is elmondta az [*****]-nak, hogy a vásár eddig nem vonzott sok látogatót. Tegnap volt az első nap, amikor úgy tűnt: "beindult az üzlet". A pavilonokat bérelték a Sportcsarnoktól, és a bérleti szerződésben volt valamiféle biztosítás, de azt az árusok is tudják, hogy az épület nincs biztosítva.


Az égő sportcsarnok
Fotó: Balogh László

Az MTI információi szerint nincs több ekkora fedett sportcsarnok Magyarországon, ezért több eseményt sem tudnak hová vinni. A februári atlétika bajnokság biztosan elmarad, az országos műkorcsolya bajnokságot Székesfehérváron fogják tartani.

A tűz miatt lezárták az Ifjúság útját. A 75-ös és 77-es trolik ismét közlekednek.- közölte a Fővinform.

[*****]

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!