A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Parlament elfogadta a megfigyelési bizottság jelentését<br/>

Vágólapra másolva!
A Tisztelt Ház 186 igen és 39 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta a politikusokról és más közéleti személyiségekről, valamint azok családtagjairól az előző parlamenti ciklusban folytatott törvénytelen és titkos adatgyűjtés vizsgálatáról szóló határozati javaslatot. Az [origo] megtudta, hogy a négy nemmel szavazó fideszes képviselő tévedésből rossz gombot nyomott meg.
Vágólapra másolva!

A zárószavazásra azért kerülhetett sor, mert a képviselők többsége egyetlen, az úgynevezett megfigyelési ügy vizsgálatáról szóló előterjesztéshez benyújtott módosító indítványt sem támogatott. A szavazási jegyzőkönyv szerint nemmel szavazott a javaslat elfogadására négy fideszes képviselő: Braun Márton, Hörcsik Richárd, Illés Zoltán és Tóth Gábor. Az [origo] szerdán a Fidesz sajtóosztályának munkatársától megtudta, hogy ez a négy képviselő azért szavazott nemmel, mert tévedésből, véletlenül rossz gombot nyomtak meg. A szintén fideszes Tölgyessy Péter tartózkodott. A koalíciós pártok többi képviselője és a MIÉP igennel szavazott. Az SZDSZ-frakció nem nyomott gombot, és az MSZP részéről is csak 35 képviselő vett részt a voksolásban. Ők elutasították a javaslat elfogadását.

Orbán Viktor miniszterelnök 1998 augusztus 25-én bejelentette: az előző ciklus idején közpénzekből törvénytelen és titkos adatgyűjtés folyt fideszes politikusok és családtagjaik - összesen 27 személy - ellen. A bejelentés után 7 hónappal, 1999 márciusában jött létre az ügyet kivizsgáló parlamenti bizottság, amely majdnem egy éven át folytatta munkáját. A bizottság felállítása azért telt ilyen sok időbe, mert először a Keleti György (MSZP) által vezetett nemzetbiztonsági bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy ők vizsgálják ki az ügyet. Azonban a Fidesz ragaszkodott egy eseti bizottság felállításához.

A bizottság tagjai személyeskedő megjegyzésekkel tarkított, sokszor végtelennek tűnő vitákat folytattak. A kormánypártok és a MIÉP állt az egyik oldalon; az MSZP és az SZDSZ a másikon. A két tábor ritkán értett egyet.
Deutsch Tamás (Fidesz) 1998 augusztusában például azt állította: látta a róla törvénytelenül gyűjtött iratokat. Ennek ellenére - bár a szocialisták és a szabaddemokraták Deutsch meghallgatása mellett voltak - a politikust nem hívta meg a bizottság. Kosztolányi azzal érvelt: hogy a testületnek nem a megfigyelt személyekkel, hanem az elkövetőkkel kell foglalkoznia.

A bizottság meghallgatta viszont Orbán Viktor miniszterelnököt, aki magával vitte a birtokában lévő iratokat is, amelyek alapján a bejelentését megtette. Az iratok azonban az MSZP és az SZDSZ szerint nem bizonyítják, hogy közpénzekből bárkit is megfigyeltek volna, mivel csupán néhány megbízási szerződés volt Orbánnál.

A bizottság egy év alatt annyit derített ki, hogy Czégé Zsuzsa, a Xénia Láz producere 1996 decemberében - Bédi Csaba rendőr-százados közreműködésével - megbízta Faragó Lajos magánnyomozót: figyeltesse Pokorni Zoltánt, a Fidesz akkori frakcióvezetőjét, aki többször is bírálta a Xénia-mozgalmat. Czégé Pokorni magánéletére és gazdasági érdekeltségeire volt kíváncsi. A magánnyomozó 1997 januárjában visszaadta a megbízást.

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal január óta nyílt büntetőeljárást folytat Bédi Csaba százados ellen, akit hivatali visszaélés bűntettével, illetve jogosulatlan adatkezelés vétségével gyanúsítanak. A vád szerint Bédi jogosulatlanul kérte le és használta fel más személy adatait, valamint adta tovább ezeket illetéktelennek.
Az ügyben még júliusban indult el a nyomozás, és valószínűleg hamarosan befejezik.

A bizottság parlament elé kerülő, Kosztolányi Dénes által írt, jelentése végül azt állapította meg, hogy történt közpénzeken titkos és törvénytelen megfigyelés, csak a bizottságnak nem volt elég eszköze ahhoz, hogy Pokorni megfigyelésén kívül bármit is be tudott volna bizonyítani. Az MSZP és az SZDSZ - amely pártok a bizottsági üléseken a jelentés elfogadása ellen szavaztak - a parlamenti vitán azzal érvelt, hogy nem is lehetett olyasmit bizonyítani, ami meg sem történt. Azonban a kormánypártok ragaszkodtak a megállapításukhoz.
A bizottság által beterjesztett határozati javaslat felkérte a legfőbb ügyészt, hogy indítson nyomozást az ügyben.

[origo]

Ajánló:

Itt lekérdezheti a bizottság tagjainak adatait

Korábban:

(2000. március 22.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!