A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNPongrácz Bence
12:10CselgáncsHifumi Abe-Bence Pongracz
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNPupp Réka
12:50CselgáncsReka Pupp-Sosorbaram Lkhagvasuren
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
NyílNyíl

Kábítószerré minősített gyógyszerek<br/>

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Minisztérium illetékese meglepetésszerűen kábítószernek minősített három köhögéscsillapító gyógyszert, a Codein-Acisalt, a Coderit-N-et és a Coderetta-N-et, majd a 20 forgalmazó közül hármat feljelentett kábítószerrel való visszaélés miatt. Ezekben a gyógyszerekben a kábítószernek minősülő codeintartalom messze alatta marad a kritikus mennyiségtől. A három gyógyszer közül egyik sem szerepel az 1/1968 BM-EüM közös rendeletének mellékletében, a kábítószerek listáján. A rendeletet az Egészségügyi Minisztérium egy telefonnal "változtatta meg".
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Minisztérium egy tavalyi belső ellenőrzés nyomán engedély nélküli kábítószer-forgalmazásért feljelentett három gyógyszer-nagykereskedelmi céget, a Medimpexet, a Csanád Pharma Kft.-t és a Pap Nagykert. A "vád": a magyar patikákban évtizedek óta vénnyel kapható, köhögéscsillaptásra használt Coderit N-et, Coderetta N-et és Codein-Acisalt mint kábítószer-tartalmú készítményeket nem az arra szolgáló engedéllyel szerezték be, s ezekből jelentős mennyiséget találtak a cégek raktáraiban.

A forgalmazókat derült égből villámcsapásként érte a feljelentés, hiszen szakemberekként pontosan tudják, hogy az említett gyógyszerekben a kábítószernek minősülő codeintartalom messze nem éri el az egységnyi mennyiségben engedélyezett 100 milligrammos határértéket. Egy tabletta Codein-Asicalban 20 milligramm codeinium phosphoricum és 500 milligramm acidum acetylsalicylicum található. A Coderit-N összetétele: 20 milligramm codeinium chloratum és 20 milligramm ephedrinum chloratum tablettánként. A Coderetta-N tablettában 5 milligramm codeinium chloratum és 5 milligramm ephedrinum chloratum van, ez utóbbit gyermekeknek adják.

A minisztériumban megtudtuk, amikor feljelentették a cégeket, az 1961-es New-York-i ENSZ-egyezmény értelmében jártak el. Ezt az egyezményt hazánk is aláírta, s ebben a minisztérium illetékese szerint a nevezett gyógyszerek a kábítószerek listáján szerepelnek. Ugyanakkor a kábítószerekről szóló 1/1968-as BM-EüM közös rendelete mellékletében a kábítószerek listájáról valakik kifelejtették (?) a három gyógyszert. Gyógyszerésztől tudjuk: a New York-i egyezményben természetesen nem az ominózus gyógyszerek, hanem a codein szerepel. A nevét egyelőre elhallgatni kívánó gyógyszerész kifogásolhatónak tartja a minisztérium lépését, hiszen ellenőrzése során úgy járt el, mintha időközben megváltoztatta volna a BM-EüM rendeletet, holott erről szó sincs, a rendelet máig hatályos.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke elmondta: tud arról, hogy a minisztérium engedély nélküli kábítószer-forgalmazásért három nagykereskedelmi cég ellen eljárást indított. Számára mindez újdonság, hiszen a cégek a kérdéses gyógyszereket a patikák megrendelésére szállították, és sem a patikák, sem a nagykereskedelmi cégek nem tudnak arról, hogy e gyógyszerek kábítószernek minősülnek, miután ezek nincsenek a kábítószer-rendelet hatálya alatt.

A feljelentett nagykereskedelmi cégek vezetőinek egyike, Pap Endre elmondta: a Coderettát, Coderitet és Codein-Acisalt több mint 30 éve hivatalos gyógyszerként szerezte be és pontosan tudja, hogy a kábítószerekre külön jogszabály, külön megrendelőlap vonatkozik. Megdöbbenve hallotta, hogy a minisztérium képviselői az érintett gyógyszereket kábítószernek nevezik. A törzskönyvezés során ugyanis látható jellel jelölik és minősítik a kábítószereket, a kérdéses gyógyszereken ilyen jelzés pedig sose volt. Pap Endre nem érti, hogy a 20 forgalmazó nagykerből miért a Medimpex, a Csanád Pharma Kft. és az ő cége került terítékre. Amiben hasonlítanak, az az, hogy mindhárom cég kizárólagos magyar tulajdonban van. Pap Endre hozzátette: tudomása szerint az egészségügyi miniszter utóbb arra kérte az "eljáró kollégát", hogy mind a 20 céget egységesen ítélje meg.

Hamvas József gyógyszerész-jogász elmondta: a három gyógyszeren kívül más codeintartalmú gyógyszereket is forgalmaznak a hazai patikákban. Az ellenőrzés során érdekes módon azonban ezeket - Dinalgic, Meristin végbélkúp, Radipon, Erigon szirup, Ridol, Solpadeine és Talvosilen - nem kifogásolták. Ha a minisztérium felül akarja vizsgálni a kábítószer-tartalmú gyógyszerek forgalmazását, akkor jogszabályt kell módosítani, nem pedig néhány kiválasztott nagykert feljelenteni. Ezek a nagykereskedők a gyakorlatnak megfelelően rendelték a három készítményt és azt csak patikáknak adták el. Hamvas megjegyezte: természetesen a jelenlegi eljárás forgalmazásjogi kérdés, a több évtizede alkalmazott készítmények gyógyító hatását nem érinti.

A Népszava megtudta: a nagykereknek szállító ICN-Fúzió Pharma Rt. ez év februárjában - az érintettek számára váratlanul - körlevelet adott ki, miszerint a Coderit N-t, a Coderetta N-t és a Codein-Acisalt a jövőben a kábítószerekhez hasonlatos módon kell megrendelni. Ezt az utasítást a tavaly júniusi ellenőrzés után hét hónappal, februárban telefonon kapták az Egészségügyi Minisztériumtól. A Népszava szerkesztőségénk birtokában lévő körlevél tanúsága szerint az rt.-ben végrehajtották az utasítást, holott szakemberekként tudván tudják, milyen összetételűek a kérdéses tabletták.

Az egyik legnagyobb - egyébként fel nem jelentett - gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat levélben emelt kifogást az ICN Fúzió-Pharma Rt. körlevelében foglaltak ellen, miután a kérdéses három készítmény törzskönyvezett gyógyszernek minősül, s mint ilyenek, nem szerepelnek a 68-as BM-EüM számú együttes rendelet mellékletében. A gyógyszernagyker arra kérte az ICN Fúzió-Pharmát, hogy a három gyógyszerre vonatkozó megrendeléseit a jövőben változatlan feltételekkel teljesítsék.

A gyógyszerésztársadalom megütközve áll a történtek felett. Ugyanis a minisztérium felfogása szerint voltaképpen mind a 2000 hazai patika dolgozóit bíróság elé lehetne állítani, hiszen a közismert és sokak által szedett gyógyszerek úgyszólván mindenütt megtalálhatók.

Szakmai tévedés, túlbuzgóság történt, vagy valami más áll a Coderit-ügy hátterében? S vajon miért épp három céget ragadtak ki a 20 közül? Ezeket a kérdéseket szerettük volna feltenni az Egészségügyi Minisztérium kábítószer-felelősének, Balla Károlynak, aki a feljelentéseket kezdeményezte és a körlevél megfogalmazására adott utasítást az ICN Fúzió-Pharmának, de ő szabadságon van, telefonszámát nem adják ki. A minisztérium a Népszava szerkesztőségéhez eljuttatott közleményben a már említett 1/1968-as együttes rendeletre hivatkozott, megjegyezve, hogy ez kábítószernek minősíti többek között a mindennapi életben gyakorta használt fájdalomcsillapítókat is.

Az egészségügyi tárca - miután a rendelet előírásai részben meghaladottak - megkezdte a rendelet módosításához szükséges előkészületeket. A közlemény szerint a büntetőeljárás a három gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat ellen a hatályos jogszabályok megtartása érdekében történt.

Szakértőnk szerint azonban az 1968-as, máig érvényben lévő rendelet nem minősíti kábítószernek a codeint kis mértékben tartalmazó szereket, amelyeket megfelelő csatornákon, tehát gyógyszertárakon keresztül forgalmaznak. A jogszabály-előkészítés még nem jogszabály, tehát ha a minisztérium a kor követelményei által túlhaladott listát eddig nem módosította és ki akarja egészíteni, akkor annak megvan a hivatalos eljárási módja.

(Népszava)

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!