A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Dánia
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Torgyán József vitatja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) megállapításait, miszerint az ő utazásai különösen sokba kerülnének. A KEHI jelentése szerint csak Torgyán József egy külföldi útja átlagosan 661 ezer forintba került. A kisgazdák elnöke 90 alkalommal járt külföldön 1999-ben. Sem a parlament külügyi, sem a mezőgazdasági bizottsága nem tud, és nem kíván érdemben foglalkozni az üggyel.
Vágólapra másolva!

Torgyán József túlzónak tartja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) megállapításait. A Venezuelában tartózkodó agrárminiszter legalábbis azt mondta az MTI-nek, hogy tárcája általában "rendkívül alacsony összeget" költ az utazásokra, és azokon kis létszámú küldöttség vesz részt. Abban pedig semmi meglepőt nem lát, hogy ő maga az utazási lista második helyezettje, hiszen meglátása szerint ez összefüggésbe hozható azzal, hogy az általa vezetett minisztérium rendkívül nagy és mostanra már jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. A KEHI jelentése szerint 1999-ben Torgyán József egy-egy útja 661 ezer forintba került, és kilencven napot töltött külföldön. A hivatal kezdeményezte, hogy rendelet szigorítsa a külföldi utak elszámolását és hatékonyságuk vizsgálatát. Ezt Torgyán helyesli. Ehhez hasonló vizsgálatot egyelőre csak a külügyi bizottság végez, de ez csak a diplomáciai célúnak titulált utakra vonatkozik.

A Népszava kérdésére a bizottság elnöke azt mondta, hogy főként a Külügyminisztériumot vonhatják vizsgálataik alá, illetve tervezik annak elemzését, hogy a külkapcsolatok alakításának szándékával szervezett külföldi kormány-utak mennyire eredményesek. Szent-Iványi István szerint nem a külügyi bizottság illetékes azt értékelni, hogy az agrártárca utazásra fordított költségei arányban vannak-e a remélt haszonnal.

A parlament mezőgazdasági bizottságának feladataiba illőnek tartana egy ilyen típusú vizsgálatot a testület szocialista elnöke. Orosz Sándor azonban sajnálatosnak tartaná, ha ezáltal a nehézségekkel küszködő mezőgazdaság egyik legfontosabb megoldandó problémájának tűnne Torgyán utazási szenvedélye. Orosz úgy fogalmazott, hogy ennél sokkal többet és súlyosabbat ártott az agráriumnak. Orosz nem csak emiatt nem kezdeményezi a bizottságban a kérdés napirendre tűzését, hanem azért sem, mert nem számíthatna a grémium többi vezetőjének egyetértésére. A szocialista politikus úgy látja, hogy a fideszes elnök és alelnök ezt csak akkor akarná, ha Orbán Viktor beleegyezne, erre viszont nem lát esélyt. Arra pedig még kevésbé, hogy támogassa a kezdeményezést a bizottság harmadik, Torgyán-hű alelnöke.

(Népszava)

Korábban:

(2001.01.12.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!