Menesztettek két államtitkárt az egészségügyi vita miatt <br/>

Vágólapra másolva!
Távozik a posztjáról Frajna Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára és Horváth Zsolt, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára. A két politkusnak azután kell mennie, hogy Mikola István egészségügyi miniszter tegnap azt mondta: csak akkor vezeti tovább a tárcát, ha a két államtitkárt felmentik.
Vágólapra másolva!

Mikola István egészségügyi miniszter kedden beadta lemondását, amit Orbán Viktor miniszterelnök nem fogadott el.

Az egészségügyi törvénycsomag keddi vitája és az arról tartott szavazás után adta be Mikola István egészségügyi miniszter lemondását, mivel a törvénytervezet néhány részét a Fidesz sem támogatta.

Orbán Viktor azonban nem fogadta el Mikola lemondását. Varga Mihály pénzügyminiszterrel és Stumpf István kancelláriaminiszterrel négyesben folytatott hosszas tárgyalás után a miniszterelnök biztosította Mikolát arról: teljesíti kéréseit és maximálisan támogatja munkáját.

Mikola azonban közölte: csak akkor vezeti tovább a tárcát, ha távozik Frajna Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára és Horváth Zsolt, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára. Horváth már tegnap este azt mondta: hogy lemond posztjáról, Frajna azonban azt állította, hogy nem mond le, sőt, kacsának minősítette, hogy Mikola a menesztését kérte volna.

"Az elmúlt négy hónapban Mikola István miniszter és köztem nem alakult ki a további együttműködésünkhöz szükséges bizalmi viszony" - mondta Horváth Zsolt, az egészségügyi tárca távozó államtitkára lemondása okáról csütörtökön. Mint közölte, a miniszterelnöknek szerdán nyújtotta be lemondását, amit - mint csütörtökön a kormányszóvivő is bejelentette - Orbán Viktor május 15-i határidővel elfogadott. Horváth Zsolt elmondta azt is, hogy a továbbiakban mint egyéni választókörzetből delegált országgyűlési képviselő és a Fidesz frakciójának tagja kíván dolgozni.

"Sajnálom a miniszterelnök döntését, de természetesen tudomásul veszem" - mondta Frajna Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a felmentéséről szóló csütörtöki bejelentésre reagálva. Frajna Imre a Fidesz parlamenti frakciójában mint képviselő dolgozik tovább, ahol - mint mondta - majd kialakul, hogy mi lesz a feladata.

Pokorni Zoltán a Fidesz elnöke párt elnökségének ülése után az MTI-nek azt mondta, hogy a valóban feszültség alakult ki a frakció és a kormány között a héten tárgyalt egészségügyi tárgyú törvénymódosítással kapcsolatban. A miniszterelnök a tanácskozás után levonta az ügy konzekvenciáit és menesztette a frakció és a kormány közötti egyeztetésért felelős államtitkárokat.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről