A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Lezárták az európai uniós csatlakozás környezetvédelmi fejezetét <br/>

Vágólapra másolva!
Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter szerint a határidőkhöz Magyarország a jövőben is tartani fogja magát, és a tárgyalásokon vállalt feladatoknak eleget fog tenni. Kötelezettségként szerepel a veszélyes hulladékégetők EU-normák szerinti megfelelővé tétele, amire még négy esztendő áll rendelkezésre. A hulladékokkal kapcsolatos előírások 33,5 milliárd forintból teljesíthetők.
Vágólapra másolva!

Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter elmondta: "a magyar fél szavahihetőségének, a határidők betartásának köszönhető, hogy az európai uniós csatlakozás környezetvédelmi fejezetét az eredetileg vállalt év végi időpont helyett már a tárgyalások pénteki fordulóján, sikerült lezárni."

A teljesítendő feladatokról szólva közölte: a jelenlegi 36 százalékos csomagolóanyag-hasznosítási arányt 2005-ig 50 százalékra kell emelni, a műszaki védelemmel nem rendelkező illegális hulladéklerakókat pedig 2010-ig fel kell számolni. A csomagolóanyagok hasznosításának fokozását a miniszter egy olyan kombinált rendszerrel képzeli el, amelyben az állam által kivetett termékdíj felhasználásán kívül a csomagolóanyag-gyártókat is bevonják a hulladék gyűjtésébe. Az illegális hulladéklerakók műszaki felmérése Turi-Kovács Béla szerint jövő évben kezdődik meg.

További feladatként említette a települések szennyvíz-kezelésének megoldását. Míg valamennyi településen 2015-ig kell megvalósulnia a szennyvizek kezelésének, addig az érzékeny területeken 2008, a 10.000-nél kevesebb lakossal rendelkező településeken pedig 2010 a határidő.

Kötelezettségként szerepel a veszélyes hulladékégetők EU-normák szerinti megfelelővé tétele, amire még négy esztendő áll rendelkezésre. Turi-Kovács Béla elmondta, hogy a hulladékokkal kapcsolatos előírások 33,5 milliárd forintból teljesíthetők, a szennyvízzel kapcsolatos vállalások pedig várhatóan 800 milliárd forintba kerülnek majd. "Magyarország a tárgyalásokon nem vállalt olyat, amit ne tudna a megadott határidőig teljesíteni" - mondta a miniszter.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!