Megduplázódott az útlevélkérők száma <br/>

Vágólapra másolva!
Megkétszereződött a benyújtott útlevélkérelmek száma az elmúlt két hónapban. Az illetékesek szerint így az idén elmaradhat a minden év nyarán tapasztalt útlevélroham. A BM nyilvántartása szerint csaknem 400 ezer magánútlevél veszíti el érvényességét ebben az évben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben több mint 150 ezer magyar állampolgár tervezett utazása hiúsult meg, mert csak a határátlépéskor döbbentek rá, hogy útlevelük érvényessége lejárt. A jelenleg érvényes 5 millió magánútlevélből ebben az évben csaknem 400 ezer veszíti el érvényességét - tájékoztatta lapunkat Urbán György, a Belügyminisztérium Központi Hivatalának (KH) vezetője. A meghiúsult utazások elkerülése érdekében a BM kampányt indított, amelyben igyekezett felhívni az utazni vágyók figyelmét erre a problémára. Lehet, hogy ezzel sikerült elkerülni a minden évben tapasztalt nyári útlevélrohamot.

A KH vezetője elmondta, hogy már az elmúlt két hónapban kétszer annyian adtak be útlevélkérelmet, mint az elmúlt évek hasonló időszakában. Urbán György elmondta, hogy április és május folyamán csaknem 140 ezer magánútlevelet adott ki a hivatal.

Ennek ellenére egyelőre kezelhető maradt a hivatalok ügyforgalma, s ez arra utal, hogy a máskor 1-2 hónap alatt levonuló áradatot az idén 3-4 hónap alatt kell majd elrendezniük az illetékeseknek.

A szakember azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy jó néhány nyugat-európai országban nem elég, ha a beutazás időpontjában érvényes az úti okmány. Általános szabályként a határrendészeti, bevándorlási szervek 30 napot állapítanak meg. Ha valakinek ezen belül jár le az útlevele, számíthat rá, hogy az adott ország illetékesei nem léptetik be őt hazájukba. Ettől jelentősen eltérő szabályokat is alkalmaznak a hivatalos szervek. Olaszországban a beutazás időpontjától számított 3 hónapig, de - például - az Egyesült Államokban 6 hónapig kell még érvényesnek lennie az úti okmánynak.

Az elmúlt években megkötött nemzetközi egyezmények szerint - többek között - Szlovéniába, Horvátországba és Olaszországba akár a személyi igazolvánnyal utazók is beléphetnek. Ugyanakkor a gyakorlati megvalósítás több problémát is felvetett - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő határrendészeti szakember. Horvátországban például csak az új típusú, kártyaformátumú személyi igazolványt fogadják el, míg az olasz hatóságok gyakran kifogásolják, hogy a személyi igazolványban nem követhető a legális tartózkodás ideje.

Urbán György elmondta, hogy a lézergravírozásos technológiával készített új típusú útlevelek hamisításával kapcsolatban mindmáig kedvező a helyzet. Rendkívül biztonságosnak tartják az új útlevelet.

Ugyanakkor ez év elején a hazai határőrizeti szervek több hamisított magyar magánútlevéllel is találkoztak. S bár a hivatalos tájékoztatás szerint azok meglehetősen primitív technikával készültek, a gyakorlati szakemberek nem osztják ezt az optimizmust. Úgy vélik, gyakran komoly technikai vizsgálattal sikerül csak eldönteni, hogy egy gyanús úti okmány valódi-e.

(Népszava)

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről