Vágólapra másolva!
Összesen 900 millió forint többlet épül be július elsejétől a gyermekgyógyászat finanszírozásába, s ezt kizárólag a nővérek bérére fordíthatják az intézmények. Ezt - az ugyancsak vasárnaptól érvényes - HBCS-érték 90 ezer forintra történő emelésén túl kapják majd a gyermekosztályok. Mikola István szerint ennek fedezete a mintegy 10,7 milliárd forintos külső forrásból származik. Ez beépülő többlet, amely jövőre már mintegy 29,6 milliárdot jelent az ágazatnak, ebből 1,8 milliárdot kap a következő évben a gyermekgyógyászat.
Vágólapra másolva!

A minisztérium a szakértői számítások után úgy döntött: a júliustól amúgy is 81 ezer forintról 90 ezerre emelkedő HBCS-érték - ez alapján számítják, hogy egy-egy beavatkozásért mekkora támogatást ad a pénztár - mellett jelentős többlettel növeli a gyermekgyógyászati ellátások központi hozzájárulását.

- Külső forrásból júliustól az év hátralévő részében 900 millió forintot osztunk szét a gyermekosztályok, intézmények között, ezt azonban kizárólag ápolói bérekre fordíthatják az intézményi vezetők - nyilatkozta Mikola István egészségügyi miniszter. Várhatóan a gyermek- és csecsemőosztályokon, koraszülötteket gondozó helyeken leggyakrabban alkalmazott ellátások HBCS-pontjába épül majd be a keret, de a menedzsmentnek címzett támogatásként kell elkülönítenie a nővérbérekre a kiegészítő támogatást. Igaz: kórházi szakemberek szerint ezzel nehezen biztosítható, hogy valóban bérjuttatásra fordítják majd a többletet. Szerintük ugyanis az általános finanszírozáson keresztül a rendszerbe kerülő milliókat szinte automatikusan a kórházi tartozások kifizetésére, törlesztésére fordítja a kórházi vezetés.

A jelenleg bejelentett többlet Mikola István tájékoztatása szerint külső forrásból származik, tehát nem von el az összes intézmény támogatásának keretéből. - Ebben az évben összesen 10,7 milliárdos ez a kiegészítés, a jövőben pedig a költségvetésbe már tervezett a keret, ahonnan a 900 millió forintot fizetik - nyilatkozta a szaktárca vezetője. A miniszter szándékai szerint a kiegészítés beépül, s jövőre mintegy 29,6 milliárdos többlettel számolhat az egészségügy, ebből pedig 1,8 milliárd jut majd éves szinten pluszban a gyermekgyógyászatnak.

(Népszava)

Ajánlat:

Magyar Kórházszövetség

Egészségügyi Minisztérium

Korábban:

Hátrányos helyzetbe kerültek a gyermekkórházak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről