Az élő vizeket is sújtja a hőség

Vágólapra másolva!
Naponta csaknem fél méter apadást észleltek a vízügyi szakemberek az elmúlt időszakban a folyóvizeken. A megdöbbentően nagy vízszintcsökkenés mellett a kánikula hatására romlott a víz minősége is. Ilyenkor legfeljebb duzzasztással lehet javítani a helyzeten. Magyarországon azonban kevés a víztározó, így ez nem mindenütt lehetséges.
Vágólapra másolva!

Negyven-ötven centiméterrel csökkent a hazai folyók vízszintje az elmúlt napokban a hőség miatt. A kánikula azonban nemcsak a vízállásra, hanem a víz minőségére, a növények mennyiségére is kedvezőtlen hatással van.

- Napi 40-50 centiméteres apadást mértünk, de szerencsére hamarosan beáll majd a vízszint a szokásos nyári magasságra - jelentette ki Török Imre György. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint - legalábbis az alsó szakaszokon - duzzasztóművekkel jól tudják szabályozni. Ilyenkor másodpercenként 45 köbméter vizet képesek átvezetni a kiskörei és a tiszalöki víztározókból a Hármas-Körös vidékére.

Ezúttal szerencsére egy kisebb árhullámot követően jött a meleg, s ez átmosta a medreket, a korábbi rosszabb minőségű víz anyagai nem tudtak felhalmozódni - mondta Vágner János, a Körös-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese.

A hőség azonban ennek ellenére is ellehetetleníti a halak életét. Minél melegebb a víz, annál kevesebb oxigént tartalmaz. Így viszont a vízi állatok számára különösen nehézzé válik a légzés. A halaknak nincs más lehetőségük, mint hogy a felszínre emelkedve igyekezzenek levegőhöz jutni -magyarázta az igazgatóhelyettes. Ez az úgynevezett pipálás normális esetben nem jellemző, hiszen a vízi állatok mélyebb rétegekben élnek. Rosszabb esetben halpusztulást is eredményez a levegőtlen élőhely. Ilyen már idén is előfordult az egyik kis patakon. Ez a mostanihoz hasonló kánikulában évről évre megtörténik.

A hőségben megnő a vizek nitrogén- és foszfortartalma, s robbanásszerűen elszaporodnak az algák is - jelentette ki Vágner János. Ezek nappal fotoszintetizálnak, s oxigént termelnek, éjszaka azonban éppen fordítva: ők maguk válnak oxigénfogyasztóvá. Különösen veszélyes lehet a kékalga, amely néhány éve a Balatonban jelent meg tömegesen. Ez toxikus anyagokat bocsát ki, s kiütéseket okoz a bőrön. Igaz, már évek óta nem észleltek ilyet - tette hozzá.

A növények közül azonban más fajok is elárasztják a folyókat a hőségben. Hihetetlen tömegben található meg ilyenkor a békalencse, de szaporodik a hínár is, igaz, lassabb mértékben.

Ennek ellenére a fürdőzőknek nem kell aggódniuk. Maga a víz, attól, hogy hőség van, nem válik veszélyessé a számukra - mondta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakembere. A víz gyorsan cserélődik, a náddal-sással övezett területeken azonban ilyenkor sem tanácsos fürdőzni.

Emberemlékezet óta nem volt ilyen alacsony a vízállás a Lajta mosonmagyaróvári szakaszán -tájékoztatott Stipkovits Pál polgármester A negatív rekordot meghaladó vízszint miatt többnapos mederkotrás vált elengedhetetlenné. Az utóbbi időben ugyanis erős csatornaszag keserítette meg a környék lakóinak életét. Korábban ez nem okozott gondot, mivel a nagyobb vízhozam oldotta a mellékágon bekötött lakossági szennyvízcsatornák szennyvizét, amely több helyütt szűrés nélkül kerül a mederbe. A vízhiányban szenvedő mellékágakban azonban beállt a pangás, a szennyeződés koncentrálódott. A polgármester szerint a lajtai mellékágak elszennyeződése természeti katasztrófának számít.

A forróság hatására kezelhetetlen mértékben elszaporodó növényzet ellen szinte semmilyen módon nem lehet védekezni. Várni kell türelmesen - mondják a szakemberek. Könnyebb lenne a helyzet, ha hazánkban lennének dombvidéki víztározók. Ezeket ilyenkor szabaddá lehetne tenni, s a belőlük kiáramló friss víz növelhetné az alacsony vízállásúvá apadt folyók-patakok vízhozamát. Erre azonban nincs lehetőség, hiszen a hazai folyóvizek többsége külföldről származik.

- Ilyenkor valójában csak tűzoltómunka folyik - tudta meg a lap Augusztyininé Cseke Máriától, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség vízvédelmi munkatársától. A vízlevegőztetést csak olyan közvetett módszerekkel lehet végezni, mint például a motorcsónakozás: ennek révén mozgatják meg a vízfelszínt. Sok múlik a csatornák év közbeni karbantartásán. Ez országszerte változó, attól függ, hol mennyi pénzből gazdálkodik a folyószakasz kezelője - tette hozzá.

Korábban:

Vízfogyasztási csúcs dőlt meg a hét végi kánikulában

Bokáig ér a magyar tenger

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!