Tíz hektáron égett az erdő vezetéklopás miatt

Vágólapra másolva!
Tízhektárnyi erdős-ligetes terület kapott lángra Inota külterületén. Ismeretlen tettesek ugyanis 50 méternyi, 35 kilovoltos magasfeszültségű távvezetéket vágtak le, és loptak el csütörtökön. A tűz feltehetően a megrongált, lelógó kábel elektromos kisülései miatt keletkezett. A vezetéket pár nap alatt helyrehozzák, de a kár több millió forint.
Vágólapra másolva!

"Országszerte egyre jellemzőbb a vezetéklopás. A tolvajok nagy kockázatnak teszik ki magukat, hiszen egy ilyen 35 kilovoltos vezeték elvágásához nagy szakértelem és szigetelő védőruha kell. A tolvajok vagy szakértők voltak, vagy nagyon szerencsések. A megszerzett vezetékeket egyszerűen elviszik a MÉH-be" - tájékoztatta az [origo]-t Künszler Béla, az ÉDÁSZ Rt. Vezérigazgatója.

A kár mértéke nehezen megállapítható, hiszen mind az anyagi, mind a termeléskiesésből fakadó kár jelentős lehet. Az ÉDÁSZ szerint azonban több millió forint veszteség érte a társaságot. A csütörtöki eset másik kárvallottja a leégett tízhektáros terület tulajdonosa. Kártalanítására azonban csak akkor lesz lehetőség, ha a rendőrség elfogja a tettest.

Nem ez volt az első ilyen eset ezen a környéken. Egy hónapja életét vesztette egy 37 éves férfi, amikor Várpalota és Pétfürdő között elvágta az ÉDÁSZ légvezetékét.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!