A bontott csirkék fele szalmonellás

Vágólapra másolva!
A bontott csirkék felének bőre hordozza az emberre ártalmas szalmonellát, ebben nincs különbség az európai, illetve a magyar szárnyasok közt. Ehetővé a hús csak alapos átsütés után válik. Ugyanakkor szakemberek szerint minden tojást potenciális betegséghordozóként kell kezelni, ezért nem tanácsos nyersen fogyasztani.
Vágólapra másolva!

A szalmonellának 400-féle fajtája van, ám ezek közül csak néhány veszélyes az emberre. A kórokozó azonban rendkívül ellenálló és nagyon gyorsan szaporodik. Ahol víz van, ott szinte kiirthatatlan - tudtuk meg Földi Pétertől, a Baromfi Terméktanács titkárától. Ráadásul a legkülönfélébb állatfajok hordozhatják, például a rágcsálók vagy a sirályok, így a már megtisztított területek is könnyen visszafertőződhetnek - egészítette ki információnkat Lukács Ákos. Az agrártárca állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési főosztályának munkatársa lapunknak elmondta, hogy a szalmonella igen hosszú ideig képes fennmaradni a különböző anyagokban, viszont könnyen elpusztítható, így ha az élelmiszeriparban dolgozók betartják a megfelelő technológiákat és előírásokat, mi pedig konyhánkban figyelünk az ételek elkészítésére, az eszközök alapos megtisztítására, akkor elkerülhetjük a megbetegedést - tette hozzá.

Sertések, marhák, birkák esetében a vágásnál kicsi az esélye, hogy a bélsárból fertőzés kerüljön az állat húsára, ezért ezek viszonylag biztonságosak. A belsőségekből készült termékeket, mint például a hurkát-kolbászt ellenben legalább 70 fokon néhány percig sütni kell, hogy elpusztítsuk a baktériumokat - fejtette ki Lukács.

A baromfit és a tojást gyakorlatilag fertőzöttként kell kezelnünk minden esetben - erősítették meg egyhangúlag a szakemberek. Lukács elmondása szerint a vizsgálatok kimutatták, hogy a vágott baromfik közel felének található szalmonella a bőrén. Elfogyasztásuk azonban alapos sütést követően nem okoz problémát. A tojást ma már leginkább csak főzve - keményre - vagy alaposan megsütve szabad megenni. Ha a receptkönyv mégis ragaszkodik a nyers tojáshoz, akkor azt először jól meg kell mosni, majd 1 liter 40 C-fokos víz és 20 milliliter hipó keverékében kell 5-10 percig áztatnunk, végül ismét alaposan el kell öblítenünk.

A hanyagság következtében azonban még mindig magas a megbetegedések száma, bár csökkenő tendenciát mutat - jelentette ki Fehér Ágnes az Országos Élelmezéstudományi Intézetből. A '90-es évek elején átlag 2500 Salmonella enteriditis okozta megbetegedést regisztráltak Magyarországon. Az évtized közepére ez 3000 fölé emelkedett, sőt 1996-ban - az emlékezetes eperleves hatására - 8717-re nőtt. Azóta csökken, és mostanában 1700 körül mozog. Szerencsére itthon nagyon ritkák a halálesetek, 1998-ban hárman, 1999-ben 5-en haltak meg. Az Európai Unióban ellenben évente 160 ezren betegednek, és több ezren halnak meg szalmonellafertőzésben. Az EU ezért a fertőzöttséget nyilvántartó központi adatbázis létrehozását tervezi. Nálunk szintén hiányzik egy adatbázis, ám idén megkezdődött a baromfiállomány szalmonellamentesítése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!