Vörösbort kaptak a majmok az állatkert születésnapján

Vágólapra másolva!
Csütörtökön ünnepelte megnyitásának 135. évfordulóját a budapesti állatkert. A születésnap reggelén megnyitották az újjávarázsolt és átalakított Kós Madárházat, napközben pedig az egész kertben állt a bál.
Vágólapra másolva!

Ezerlábú simogatás
Fővárosi Állat- és Növénykert

Ezen a napon mutatták be a hajdani igazgatói szobában az állatkert millenniumi albumát, az Ablak a természetre című vaskos, képes összeállítást. Az album megjelenését a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatta, ennek elnöke, Jankovics Marcell hosszan dícsérte az igényes kötetet, amelyben minden megtalálható, amit csak tudni lehet a Fővárosi Állat- és Növénykertről. Az ünnepség során kiosztották a Zooscar-díjat, melyet azok az újságírók kapnak, akik az adott évben a legtöbbet teszik az állatkert lakóinak, problémáinak, eseményeinek megismertetése érdekében. Idén Angyal Gábor, a Népszabadság újságírója és Rózsahegyi Tibor, a Magyar Távirati Iroda fotóriportere kaptak oklevelet.

Az igazi születésnapi attrakció az újjáépített Kós Madárház megnyitása volt. Az eredeti tervek és díszítések alapján rendbe hozott épület belső terét a mai igények szerint alakították át: összenyitott, tágas, pálmákkal teli bemutatótérben szabadon röpködnek a papagájok, másznak a lajhárok, a látogatók pedig padokon üldögélhetnek közöttük. A házba a neve ellenére kígyók, kajmánok, teknősök is beköltöztek, ők üvegfal mögé.

Az Akvárium mozaikjai

A másik legsürgősebb teendő az életveszélyes Nagyszikla rendbe hozatala. A szikla üreges belsejében fémhálót kellett kifeszíteni, mert egyre gyakrabban ökölnyi betondarabok zuhannak le. Az állatkert főigazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy számításai szerint az építmény rekonstrukciójához 6-800 millió forintra volna szükség, ami a főváros költségvetését ismerve nem tűnik lehetetlenségnek. A szikla vasbeton váza nincs tragikus állapotban, inkább a külső bevonat ment teljesen tönkre. dr. Persányi Miklós nem tudja elképzelni, hogy az állatkert gazdája, vagyis a főváros hagyja szétporladni a világviszonylatban egyedülálló építményt. Közben állami pénzekre is folyamatosan pályáznak Az állatkert a felújítás után multifunkcionális intézetet tervez a Nagyszikla gyomrába, kiállítások, konferenciák, szakkörök rendezésére alakalmas teret.

Az egész napos rendezvényen röpültek a nemzeti színű lufik, és fáradhatatlanul játszott a zenekar. Az állatkert felkérésére vidéki nyugdíjas-klubok ének- és tánckarai szórakoztatták az egybegyűlteket. A sajtó képviselő a tájékoztató végén magokból, törekből és tejszínből készült, emberi fogyasztásra is alkalmas majompogácsát és főtt kukoricát kaptak a takarmányházban. Itt derült ki, hogy a majmok rendszeresen kapnak kevés vörösbort is az eleségükhöz, a mai állatkerti buli után pedig mindenképp számíthatnak egy jó fröccsre.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről