Jobb jövőt kívántak az országnak a Szent Jobb ünnepségen

Vágólapra másolva!
Sok ezer hívő jelenlétében, egyházi és állami vezetők részvételével tartották meg a hagyományos Szent István-napi ünnepi szentmisét és az azt követő Szent Jobb körmenetet hétfőn Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren. Az eseményen jelenlévő Seregély István egri érsek azt mondta, hogy értékesebb és nagyobb létszámú nemzedékre van szüksége az országnak.
Vágólapra másolva!

Az ünnepségen részt vett Karl-Josef Rauber apostoli nuncius, a testvéregyházak számos vezetője, továbbá - II. Alekszij orosz pátriárka képviseletében - Kirill metropolita, a Moszkvai Patriarkátus Szent Szinódusa Külügyi Osztályának vezetője is.

A Szent Jobb ünnepélyes elhelyezésével megkezdődött koncelebrációs szentmisét Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével mutatták be, szentbeszédet mondott Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

A bíboros beszédében azt mondta, hogy Szent István megkoronázása meghatározta az ország történelmét, kultúráját és nemzeti tudatát, egyben egyenrangú tagként beiktatta Magyarországot az európai államok nagy közösségébe.

Seregély István minden magyar nevében köszönetet mondott Szent Istvánért, a magyarság elmúlt ezer évéért és arra buzdított mindenkit: ne féljen embernek, kereszténynek, magyarnak lenni Magyarországon, a Kárpát-medencében és az egész világon.

- Nem fáradunk bele idegen önzéssel szemben magyar munkahelyet, üzemet, gyárat, jövőt építő kutatóintézeteket sem létrehozni. Új, számban elegendő, nálunk értékesebb magyar nemzedékre van szüksége Szent István ezeréves keresztény magyar államának, népének, egyházának – mondta még Seregély István.

Az egri érsek végezetül azt kívánta, hogy - Szent István, Szent Erzsébet és más szentek példájára és közbenjárására - "ébresszen az Úr vágyat minden magyar családban új, egészséges, okos Istvánkák, Ezzsikék, Lászlók és Margitok iránt, hogy fiatalabb legyen és életrevaló maradjon a magyar nép.

A szentmise után a Szent Jobbot, amelyet a szertartás kezdete után a fény és a meleg miatt a bazilikába vittek, visszahelyezték ereklyetartójába, majd útjára indult a Szent Jobb-körmenet.

Az ereklye mögött Seregély István egri érsek, Karl Josef Rauber apostoli nuncius, Paskai László bíboros, prímás, majd a három legfőbb közjogi méltóság haladt. Őket a Habsburg-család, illetve a diplomáciai testület több tagja követte.

A menetben az egyházi és állami vezetők mögött különböző nemzetiségi csoportok, egyesületek, lovagrendek, egyházi szerveződések, női és férfi szerzetesrendek képviselői, valamint sok száz hívő sorakozott fel.

Az útvonal ebben az évben a megszokottnál hosszabb volt: a hívők a Sas utca, a József Attila utca és Roosevelt tér elhagyása után ezúttal az Akadémia, az Arany János, a Nádor és a Zrínyi utcán haladva vonultak vissza a bazilikához.

Az ünnepi eseményen jelen volt a kormány, a parlamenti pártok, és a diplomáciai testület több tagja, valamint a közélet számos ismert személyisége.

A millenniumzáró egyházi rendezvény a pápai himnusz, a magyar Himnusz és a Szózat hangjaival zárult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!