A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tiltakoznak a mozgássérültek az új támogatási rendszer ellen

Vágólapra másolva!
Tiltakozó levelet jutattak el a miniszterelnökhöz és a két szakminiszterhez a mozgássérültek. Szerintük az új rendeletek rászorulók tízezreit zárják ki a 15 éve működő támogatási rendszerből. A kormány sikerprogramjából ők annyit éreznek: csak a fogyatékossági támogatáson keresztül 8 milliárdot, más juttatásokon pedig százmilliókat spórol meg a büdzsé a fogyatékosok számlájára. A szociális tárca szerint viszont eddig nem létező juttatás is került a rendszerbe, így megtakarításról nem lehet beszélni.
Vágólapra másolva!

Tiltakoznak a mozgássérültek Orbán Viktor miniszterelnöknél, Harrach Péter szociális és családügyi, illetve Matolcsy György gazdasági miniszternél az ellen a szerintük méltánytalan és igazságtalan kormányrendelet ellen, amely támogatásukat július 30-tól megváltoztatta. Az illetékesekhez tegnap eljuttatott levelében a Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége amiatt háborodott föl, hogy a változtatásokkal több tízezer érintettet zárnak ki a több mint 15 éve működő támogatási rendszerből. Ráadásul a támogatások átalakításából a szövetségeket, érdekvédelmi szervezeteket teljesen kizárták.

Szakáll József, a Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége irodavezetője szerint az utolsó lökést az adta, amikor a napokban arról értesültek, hogy a lakás akadálymentesítési támogatására kért és folyamatban lévő ügyekre is érvényes visszamenőleg a kormányrendelet. "Ha csak ezt a támogatást ragadjuk ki, mostantól a rászorulók alig öt százaléka kaphatja majd."

Ez azt jelenti, hogy az eddigi évi 10-15 ezer mozgássérült helyett alig 400-700-nak jár majd a hozzájárulás. Ez amúgy komoly segítséget jelent egy-egy rászorulónak, hiszen már kész lakások átalakításánál 150, míg újaknál 250 ezer forint a kiegészítés. S miután ez visszamenőleg a már beadott igényekre is érvényes, várhatóan ezek többsége is - amelyekre már 15-18 ezer forintot fordítottak a kérvényezők - fölöslegessé válik - állítja az irodavezető.

Mindez Szakál József szerint azonban csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a most átalakított fogyatékos támogatási rendszer számításaik szerint komoly milliárdokat vesz el a fogyatékosoktól.

- A juttatásokat ugyanis súlyos fogyatékokhoz köti, ennek megítéléséhez pedig a törvény meghatározott segédeszközöket ír elő: ennek értelmében egy ágyban fekvő, mozgásra képtelen ember csak azért nem számít súlyosan fogyatékosnak, mert sem tolószéket, sem művégtagot nem használ - nyilatkozta az érdekvédő.

A "segítségkérő" levélben a mozgássérültek más fogyatékkal élők nevében is úgy fogalmaznak: azt gondolták, a kormány sikertörténetéből a fogyatékos emberek is részesedhetnek, a konkrét történések pedig éppen ennek ellenkezőjét igazolják. A levél készítői szerint a szellemében valóban európai szintű új fogyatékossági támogatásban a fogyatékosok töredéke részesül, annak ellenére, hogy a kormány a bevezetéskor 150 ezer igénylővel számolt, a megítélt juttatások száma mindeddig csupán 26 ezer. Ebből viszont a megtakarítás a kormánynak mintegy 8 milliárd forint. Az eddig emelt szintű családi pótlékban részesülők sem járnak a protestálók szerint jobban, ugyanis a fogyatékossági támogatással elesnek a 3 ezer forintos adókedvezménytől. A levél készítői kifogásolják a gépkocsi-vásárlási, illetve közlekedési támogatások jelentős szigorítását (különben, mint ismert, ez ügyben már egy rendeletmódosítás is történt, ugyanis a jövedelemtől is függő juttatást, a sokak szerint hibás megfogalmazás szerint. több helyhatóság is azért nem ítélte meg, mert a családok jövedelmébe valamennyi juttatást beszámította, így pedig már túl magas lett a bevétel). Ugyancsak a kifogások között szerepel, hogy az érdekvédők szerint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának körülményei romlottak: ugyan a dotációs, azaz a "díjazási" rendszer javult, véleményük szerint azonban a foglalkoztató számára rendelkezésre álló kompenzáció jelentős mértékben csökkent. Az érdekvédők szerint a kormány a lakáscélú támogatás átalakításán is spórolt 750 millió forintot.

A MEOSZ vezetői most a rendelet módosítását kezdeményezik a miniszterelnöknél, s ugyan az ülnökség a további lépésekről nem döntött, akár demonstrálnának is, hogy változtassanak helyzetükön.

Minderre várhatóan nem lesz szükség, a szociális tárca ugyanis máris reagált, s úgy tűnik, nyitott bármilyen módosításra. Lakner Zoltán, a Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerint nincs pénzhiány ebben a rendszerben.

- Azt, hogy a lakás akadálymentesítésének megítélése az új támogatás függvénye legyen, éppen a szövetség kérésére módosította a gazdasági tárca. Ha a mozgássérültek hozzánk fordultak volna, rögtön felhívtuk volna a figyelmet a hibára. Minderre a keret megvan, így ha kell, nyitottak vagyunk a módosításra - nyilatkozta Lakner Zoltán. Szerinte az emelt szintű családi pótlék értéke, az adókedvezmény is jelentősen javult, aki pedig nem akar erről lemondani, azt továbbra is választhatja. Az azonban a helyettes államtitkár szerint is igaz, hogy jogvita van a fogyatékossági támogatás igénylésének feltételéről, s gyakran értelmezik az elbírálásnál túl szigorúan az előírásokat. A minisztériumi vezető szerint ugyan a vártnál valóban lényegesen kevesebb az, akinek járhat az új támogatás, azonban így is legalább 50 ezer ember részesülhet belőle. Spórolásról azonban - véli Lakner Zoltán - senki sem beszélhet akkor, amikor eleve többlet került a rendszerbe, még ha a tervezett 11 milliárdból valamennyi várhatóan meg is marad.

Ugyanis egy korábban nem létezett új, többlettámogatást eredményező ellátást vezettek be.

- A fogyatékkal élőktől tehát nem vett el senki semmit, éppen ellenkezőleg: nagy erőfeszítésekkel a korábbi szűkös lehetőségekkel szemben bővülő ellátások és pénzbeli támogatások állnak rendelkezésre - mondta a helyettes államtitkár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!