A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az állam által fizetett ügyvéd védené a romákat<BR/>

Vágólapra másolva!
Diszkriminációs ügyekre szakosodott országos jogvédő hálózat kiépítését tervezi az Igazságügyi Minisztérium (IM). Minden megyében a szervezet ügyvédje képviselné a roma panaszosokat peres eljárásokon. Jogvédők államosításként értékelik a tervet, aggályosnak vélik, hogy a kormány által fizetett ügyvédek védenék a romákat - akár az állammal szembeni perekben is.
Vágólapra másolva!

Az igazságügyi tárca az Országos Cigány Önkormányzattal (OCÖ) együttműködve jogvédő hálózatot állít fel. "A tervek szerint a hátrányos megkülönböztetést szenvedett romákat jogi tanácsokkal és képviselettel látnák el" - tájékoztatott a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnökhelyettese. Heizer Antal elmondta, holnap az IM, az OCÖ és a NEKH delegáltjai megvitatják a programot. Több megyei ügyvédi kamara vezetőjének tájékoztatása szerint a tárca politikai államtitkára levélben már felvette velük a kapcsolatot.

A kirendeltségek a már működő jogvédő irodákhoz hasonlóan tevékenykednek majd. Oktatási, foglalkoztatási vagy akár a rendőri intézkedések során elkövetett ügyekben egyaránt fellépnek. A hálózat működtetésének költségeiről egyébként eltér az IM és az OCÖ elképzelése: a tárca mintegy 20 millió forintot adna a programra, amiből közvetlenül fizetnék az ügyvédek bérét is, a roma szervezet azonban - mint a testület alelnökétől, Osztojkán Bélától megtudtuk - csaknem tízszer ennyit szeretne. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda vezetője, Furmann Imre - bár üdvözli, hogy a kormány is felismerte a diszkrimináció veszélyeit - aggályait fejezte ki a tervvel kapcsolatban. "Nem szerencsés, hogy a - romák jogait nemritkán megsértő - állami költségvetésű szervek elleni perekben éppen az IM-hez tartozó szervezet képviseli majd az érintetteket. Egy megkülönböztetést tiltó törvény, egy diszkrimináció-ellenes hivatal vagy akár az ombudsmanok mozgásterének bővítése is jobban szolgálná a romák jogainak védelmét" - kommentálta a tervet Furmann.

A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Horváth Aladár "jogállamhoz méltatlan lépésnek" tartja az IM döntését. A tárcának bőven akadt volna lehetősége fellépni a diszkriminációs esetek kapcsán, de egyszer sem tette meg. Ehelyett a diszkriminációellenes törvény kiváltásaként újraállamosítja a független civil jogvédelmet - fogalmazott Horváth.

Ajánlat:

RomaPage

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!