A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az SZDSZ sem támogatja az ombudsmanjelöltet

Vágólapra másolva!
Berki Ádámot, aki Mádl Ferenc köztársasági elnök jelöltje az adatvédelmi biztosi posztra, kedden és szerdán hallgatják meg az illetékes bizottságok. Az MSZP és az SZDSZ nem támogatja Berki kinevezését, így nem lesz meg a szükséges kétharmados igen szavazat.
Vágólapra másolva!

A Fidesz, az MDF, az FKGP és a MIÉP mindenképpen megszavazza Mádl jelöltjét, míg MSZP és az SZDSZ nem támogatja Berki Ádám kinevezését az adatvédelmi ombudsmani posztra. A szocialisták kétnapos balatonfüredi frakcióülésükön mondták ki: Berki szerintük nem felel meg a törvényi előírásoknak. Hasonlóképpen vélekedik az SZDSZ is. "A törvény értelmében a jelöltnek megfelelő elméleti és gyakorlati munkássággal kell rendelkeznie, Berki Ádámnak azonban ilyen nincs" - mondta az [origo]-nak hétfőn Szent-Iványi István, az SZDSZ frakcióvezetője. Hozzátette: továbbra sem látnak okot arra, hogy miért nem lehet Majtényi László volt ombudsmant újraválasztani. "Majtényi jól végezte a munkáját, és a törvény lehetővé tette volna újraválasztását" - közölte az ellenzéki frakcióvezető.

Berki Ádám ügyvédet Mádl Ferenc köztársasági elnök jelölte a posztra. Berki a Budapesti Műegyetemen, illetve az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett. 11 évig a Fővárosi Bíróság Iparjogvédelmi Tanácsának tagja volt. Bíróként a szellemi alkotások védelme volt a szakterülete. Mádl Ferenc köztársasági elnök tanítványa volt az egyetemen, majd már bíróként ismét találkozott Mádllal.

"Igazából - ha a törvényt a legszigorúbb szempontok szerint értelmezzük - csak Majtényi Lászlónak és munkatársainak van kellő jártassága, mivel ők foglalkoztak eddig az adatvédelemmel" - mondta Berki az [origo]-nak júliusban, jelölésekor. "Ha azonban úgy értelmezzük, hogy az adatvédelmet érintő eljárások lefolytatásában legyen gyakorlata a jelöltnek, akkor rendelkezem tapasztalattal" - tette hozzá.

Berki 11 éven át bíróként dolgozott, elsősorban a szellemi alkotások védelme volt a szakterülete, ami szerinte rokonterület a személyiségi joggal. Ügyvédként is elsősorban polgári ügyekkel foglalkozott. "Az ügyvédi titoktartás betartása, az iratkezelés is adatvédelem, ha úgy tetszik" - mondta júliusban az ügyvéd.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, általános helyettesét és a kisebbségi ombudsmant egy hónapja, június 19-én választotta meg az Országgyűlés. Mádl Ferenc negyedik jelöltje, az adatvédelmi biztosnak szánt Maczonkai Mihály azonban nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást. Maczonkai 198 igen és 123 nem szavazatot kapott.

Majtényi mandátuma július 1-jén járt le. Átmenetileg az általános ombudsman, Lenkovics Barnabás foglalkozik az adatvédelemmel, de a hatósági jogköröket - például a titkos iratokba való betekintési jogot, a titkos minősítés feloldását - nem gyakorolhatja. Lenkovics nem vesz át egyetlen, az előde által már elindított ügyet sem.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Az új ombudsmanjelölt szerint a legszigorúbb értelemben csak Majtényi ért az adatvédelemhez

Három ombudsman befutott, az adatvédelmi biztosjelölt elbukott

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!