MIÉP-ügy: panasszal élt az ügyészségi döntés ellen a budaörsi polgármester is

Vágólapra másolva!
A Mazsihisz után panasszal élt Budaörs polgármestere is az ügyészség nyomozást megtagadó határozata ellen. A polgármester a MIÉP-ügyben tett feljelentést.
Vágólapra másolva!

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere nem nyugodott bele az ügyészség nyomozást megtagadó határozatába, panasszal élt a döntés ellen, és ismételten a nyomozás elrendelését kérte. A polgármester azért tett feljelentést, mert szerinte Bognár László MIÉP-alelnöknek a Fradi eladása kapcsán tett kijelentései törvénysértőek. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal augusztus 17-én tagadta meg a nyomozást az ügyben. Az ügyészség szerint ugyanis nem minősülnek bűncselekménynek Bognár antiszemita kijelentései.

A polgármester mellett több zsidó szervezet is feljelentést tett. Az ügyészség azonban bűncselekmény hiányában mindegyik beadványt elutasította. A Mazsihisz - a polgármesterhez hasonlóan - panasszal élt az ügyészségi döntéssel szemben, melyről a héten dönt a Legfőbb Ügyészség.

Wittinghoff Tamás az [origo]-nak elmondta, hogy legalább az alapos gyanúja fennáll annak, hogy Bognár László elkövette a közösség elleni izgatás bűntettét. A polgármester az ügyészség indoklása alapján sem érti, miért nem lehet nyomozni az ügyben. Az ügyészség hivatalos válasza ugyanis az volt, hogy a vitatott kijelentések csak "negatív hangulatkeltésre" alkalmasak, nem pedig gyűlöletkeltésre, uszításra. Nyomozni viszont csak uszító kijelentések után lehet.

Az ügyészségi megfogalmazás szerinti "negatív hangulatkeltés és a gyűlöletkeltés" között csak árnyalatnyi a különbség. Ráadásul azt elismeri az ügyészség is, hogy kétségtelenül lealacsonyító, sértő kijelentések hangzottak el a kérdéses sajtótájékoztatón. Így az ügyészségnek kötelessége lenne a nyomozás elrendelése - véli Wittinghoff.

Wittinghoff Tamás ügyészséghez eljuttatott panaszának indoklása tartalmazza, hogy "Ebben a politikai ügyben az ügyészségnek kötelessége lenne a nyomozás elrendelése, és vádemelés nyomán a lehetőség biztosítása a Magyar Köztársaság illetékes bíróságának, hogy hozzon precedens értékű ítéletet: csupán szélsőséges véleményről, esetleg köztörvényes bűncselekményről van-e szó jelen esetben."

A Mazsihisz feljelentésének elutasítása kapcsán a Népszava korábban közölte, hogy csak akkor képzelhető el a korábbi döntés megváltoztatása, ha a panaszban megfogalmazottak újdonságot tartalmaznak. Vagyis, ha más, hatályos törvények figyelembevételét teszik szükségessé. Annak az alkotmánybírósági határozatnak az alapján, amelyre az ügyészségi nyomozóhivatal hivatkozott, a Legfőbb Ügyészség szerint sem születhetett más állásfoglalás, mint az, hogy a MIÉP alelnökének mondatai a véleményszabadság határain belül vannak.

A polgármester elmondta: panaszában nem szerepelnek újdonságok, ennek ellenére reméli, hogy kedvező döntés születik az ügyben. Hozzátette: teljesen önálló a feljelentése, nem egyeztetett erről a zsidó szervezetekkel.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről