Hétfőn döntenek a minimálbérről

Vágólapra másolva!
Hétfőn az Országos Munkaügyi Tanács ülésén kell megegyezniük a munkaadóknak és munkavállalóknak a jövő évi minimálbérekről, különben a kormány egyoldalúan dönt majd a kérdésben.
Vágólapra másolva!

Mint arról a Népszava beszámolt, a szakszervezetek nettó 40 ezer vagy bruttó 57 ezer 500 forintot javasolnak. Ugyanakkor a munkáltatók ezt csak akkor tudják elfogadni, ha a kormány az ebből származó bevételekből valamilyen módon kompenzálja őket. Elsősorban az adón keresztül, illetve a különböző járulékok csökkentésével várnak könnyítést a munkaadók. Mindezek nélkül még a tavaly a kormány által tervezett 50 ezer forintot sem tartják támogathatónak. Egyelőre kétséges, születhet-e bármiféle egyezség a két szociális partner között, főleg annak ismeretében, hogy a kormány lényegében korábbi állásfoglalásával magára hagyta a szociális partnereket: mint Orbán Viktor akkor jelezte, ha ők megállapodnak, a kormány igazodik s elfogadja a közös értéket. Miután azonban a munkaadóknak szükségük van a kompenzációra, abban pedig kizárólag a kormány illetékes, nyilvánvalóan kétséges, hogyan juthat a két fél egyezségre.

Ha a partnereknek ma nem sikerül megállapodniuk, s az azt követő 15 napban sem jutnak eredményre, várhatóan az előre tervezett, 50 ezer forintos bruttó minimálbérre számíthatnak a munkavállalók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!