Chikánnak jó volt a szerződés

Vágólapra másolva!
Nem mutatható ki, hogy jelentős vagyonvesztés történt volna a Dunaferr cégcsoportnál, mely a mai napig is 200 ezer embert foglalkoztat altársaságain keresztül - ismerte el az Országgyűlés Dunaferr-albizottságának tegnapi kihelyezett Dunaújvárosi ülésén Tóth László, a cégcsoport februárban kinevezett vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A cégcsoport vezetője egyébként siralmas képet festett le a bizottság tagjai előtt a cégcsoport jelenlegi helyzetéről, eközben olyan táblázatokkal támasztotta alá mondanivalóját, amelyek épp ennek ellenkezőjét bizonyították.

A Népszava információja szerint Tóth már foglalkozott a lemondás gondolatával, ám meggyőzték: jól irányítja a céget.

Mint arról már beszámoltunk, az Országgyűlés gazdasági bizottsága azért hozta létre a Dunaferr Rt. vagyonkezelési szerződése megkötésének körülményeit vizsgáló testületét, mert -mint Márton Attila bizottsági elnök fogalmazott - felmerült a gyanú, hogy személyes érdekek miatt kötött 1996-ban vagyonkezelési szerződést a Dunaferrt irányító Acél XXI Kft.-vel az ÁPV Rt. A szerződéskötés körülményeit és a cégcsoport működését kritizálók szerint a szerződést azért bontotta fel a kormány javaslatára az ÁPV Rt., mert túl nagy mértékűre duzzadt a Dunaferr hitelállománya.

Csiha Judit, a bizottság egyik szocialista tagja elmondta, hogy a cégcsoportnál meglévő hitelállomány fele, illetve harmada annak, amellyel az acélipari cég versenytársai problémamentesen működnek.

A lap birtokába került dokumentum szerint a korábbi felügyelőbizottsági elnök, majd gazdasági miniszter, Chikán Attila még 1999 februárjában tökéletesen kielégítőnek találta az ÁPV Rt. és az Acél XXI Kft. között létrejött szerződést. Gazdasági miniszterként Chikán a következőket írta: "Miként korábban, ma is az a meggyőződésem, hogy a szerződés minden lényeges vonatkozásban megfelel az ország és a vállalatcsoport érdekeinek."

A Népszava információja szerint a Dunaferr-albizottság következő nyilvános ülésén egy hét múlva hallgatja meg Sepsey Tamást, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökét, aki kifogásolta az ügyészségnél azt, hogy a rendőrség bűncselekmény alapos gyanúja híján lezárta a hivatal feljelentése alapján megkezdett nyomozást. A lap úgy értesült, hogy megkezdődött a Dunaferr unokavállalatainak "magánosítása", ugyanis a kis alaptőkével létrehozott kft.-ket oly módon szerzik meg a vállalkozók, hogy külső befektetőként megemelik alaptőkéjüket, így többségi tulajdonrészt szereznek a Dunaferr vállalatcsoport cégei által alapított vállalkozásokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!