A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

BSE-gyanús marhát találtak

Vágólapra másolva!
Legkésőbb fél éven belül kiderül, a Magyarországra az elmúlt 15 évben érkezett importszarvasmarhák közül származott-e bármelyik is olyan telephelyről, ahol később BSE-fertőzött állatot találtak.
Vágólapra másolva!

Legkésőbb fél éven belül kiderül, a Magyarországra az elmúlt 15 évben érkezett importszarvasmarhák közül származott-e bármelyik is olyan telephelyről, ahol később BSE-fertőzött állatot találtak. Eddig egyetlen állatról állapították meg, hogy egy olyan holland gazdaságból került az országba, ahol később BSE-fertőzött példányt találtak. Ott az egész állományt levágták, hazánkban az érintett szarvasmarha utódait és a vele együtt tartott egyedeket zárt állományként megfigyelés alatt tartják.

Németh Antal országos főállatorvos szerint a szigorú megfigyelésre semmi nem kötelezi a hatóságot, kizárólag a tökéletes biztonság miatt döntöttek úgy: a fertőzés 2-3 éves lappangási ideje alatt figyelemmel kísérik a gazdaság állományát.

- A szóban forgó állat mindössze egy évet volt a gazdaságban, két utódja volt, s selejtezés során, amikor már fogamzásképtelen lett, levágták - nyilatkozta a főorvos. - Hollandiában lényegesen később mutatták ki a megbetegedést, így csak elméletileg lehet, de szinte elképzelhetetlen, hogy ez az állat találkozhatott a kórokozóval.

A főállatorvos egyébként még két hónappal ezelőtt kérte az ország valamennyi állatorvosát, nézzenek utána, mely magyar telephelyekre honnan és hány importállat érkezett. Jelenleg Hollandia, Belgium, Dánia, Francia- és Németország visszajelzéseit várjuk. Ezek eredményétől függ, szükség lesz-e bármilyen további állat-egészségügyi intézkedésre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!