A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szövetkező Torgyán-ellenesek

Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy sikerül leküzdeniük a személyi ellentéteiket az egyelőre egymást konkurenciának tartó kisgazda irányzatoknak. Így megvalósulhat a hónapok által hangoztatott kisgazda egység.
Vágólapra másolva!

A Független Kisgazdák Demokratikus Szövetsége (FKDSZ) és a reformerek tegnapi találkozóján ugyanis kiderült: a konflikusok nem olyan nagyságrendűek, hogy azokat ne lehetne kezelni. A reformerek - Csúcs László, Lányi Zsolt és Pápai Mihály - jövő keddig kértek gondolkodási időt, hogy eldöntsék, beleegyeznek-e az egyesülésbe, és ha igen, milyen szövetségi rendszerben. A találkozón az FKDSZ-t Szabó János honvédelmi miniszter, Balogh Gyula FKGP-s képviselő és Tamás Károly, az agrártárca volt közigazgatási államtitkára képviselte. A résztvevők biztatónak minősítették az egyeztetést, bár meg sem hívták Turi-Kovács Béla környezetvédelmi minisztert, mivel ellentétesen ítélik meg az FKDSZ szövetségi politikáját. Turi-Kovács úgy nyilatkozott a találkozóról: tiszteletben tartja mások törekvéseit, ugyanakkor az egyetlen járható útnak a jobboldali pártok összefogását tartja.

"Ha az akarjuk, hogy 2002 után is a polgári kormány legyen hatalmon, akkor nem a kisebb csoportok együttműködése a lényeg - bár ha ez létrejön, üdvözlöm -, hanem arra kell törekedni, hogy a polgári erők egységesen léphessenek fel. Minden más megoldás az erők szétaprózódásához vezet" - mondta a miniszter. Kifejtette még azt is: az FKDSZ-t nem kívánja elhagyni, a pénteken megkezdődött egyeztetéseken viszont nem vesz részt.

A pénteki találkozóra meghívót kaptak, de nem mentek el a kisgazdafrakció polgári platformjának képviselői, valamint Liebmann Katalin, a Reform Kisgazdapárt elnöke. Részt vett viszont Cseh Sándor, a Kisgazda Szövetség (KSZ) elnöke. Az FKDSZ és a KSZ vezetői aláírták a két szervezet választási együttműködéséről szóló, korábban már jóváhagyott megállapodását. Eszerint közösen indulnak a jövő évi országgyűlési, illetve önkormányzati választásokon. Az együttműködés jegyében Cseh Sándor írásban kérte felvételét a kisgazda képviselőcsoportba Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezetőtől, aki tegnap ugyancsak nem volt meghívott, bár az FKDSZ etikai bizottságának elnöke.

A kisgazda csoportok tárgyalása a jövő héten folytatódik. Amennyiben sikerül megállapodniuk, akkor nem négy, hanem csak három kisgazdapárt indul majd a választásokon. Az ugyanis nem valószínű, hogy Liebmann-nal sikerülne megállapodniuk. Ismeretes, hogy a Lányi Zsolt által tervezett reformpárt megalapítását Liebmann Katalin hajtotta végre, Lányi tudta és beleegyezése nélkül.

Nyusztay Máté

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!