<P class="MsoNormal">Autómentes nap Egerben

Vágólapra másolva!
Az EU kezdeményezéséhez csatlakozva autómentes napot tartanak Egerben. Az autómentes napon forgalomszámlálást és légszennyezettség-mérést is végeznek, illetve vizsgálják a parkolók telítettségét.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió kezdeményezéséhez csatlakozva szeptember 22-én autómentes napot tartanak Egerben - jelentették be a város önkormányzatának hétfői sajtótájékoztatóján.

Mályinkó Zoltán főszervező elmondta: az autómentes nap keretében 10-től 13 óráig teljes egészében lezárják a forgalom elől Eger műemlék belvárosában a Kossuth Lajos utcát. Itt sportszerek bemutatójára, virágkiállításra és kerékpáros ügyességi vetélkedőkre kerül sor, illetve kerékpáros demonstráció is zajlik majd a településen. A város önkormányzata arra kéri az egrieket, hogy ezen a napon csak igen indokolt esetben hajtsanak a városba gépkocsival.

"Az autómentesség nem kötelező, csupán ajánlott" - mutatott rá Mályinkó. Elmondta, hogy az autómentes napon forgalomszámlálást és légszennyezettség-mérést is végeznek, illetve vizsgálják a parkolók telítettségét. Az adatokat összehasonlítják egy normál hétköznap forgalmi adataival, és az összevetés eredményét közzéteszik majd.

Az első autómentes napra La Rochelle francia városban került sor 1997-ben. Tavaly már 760 településen volt hasonló kezdeményezés az Európai Unió területén, s ma már része az EU a városok környezeti állapotának javítására hivatott programjának.

A magyarországi települések, köztük a 60 ezres lélekszámú Eger is, az idén először csatlakozott az akcióhoz. Az autómentes nap célja nem az autók kivonása a forgalomból, hanem az, hogy az emberek változtassanak jelenlegi autócentrikus közlekedési szokásaikon és ezzel csökkenjen a zsúfoltság, a balesetveszély és a levegőszennyezés.

Korábban:

Nem merik kitiltani az autókat az autómentes napon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről