A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Japánban hatástalannak minősítették a tablettás Cavintont

Vágólapra másolva!
Több, a közgyógyellátási listán szereplő gyógyszer hatékonyságát is megkérdőjelezik magyar szakemberek azután, hogy Japánban klinikai vizsgálatok eredményeire alapozva hatástalannak minősítették a Richter gyógyszergyár által forgalmazott tablettás Cavintont.
Vágólapra másolva!

Hatástalanságra hivatkozva idén ősszel kivonták a japán piacról a tablettás Cavintont. Az agyértágító gyógyszert a japán piacon 1984 óta forgalmazták Calan néven. A Magyar Hírlap információi szerint a tablettás készítménnyel az volt a japánok problémája, hogy csupán egyhetede szívódott föl, így gyakorlatilag hatástalannak bizonyult.

A Cavinton Magyarországon a legnagyobb forgalmú gyógyszerek között van. Az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) adatai szerint 2000-ben 5 millió 384 ezer doboz fogyott, dobozonkénti ára 467 forint, aminek azonban közgyógylista esetén a 100, egyébként 70 százalékát a biztosító fizeti. A gyógyszer árát csaknem 1,7 milliárd forinttal támogatják.

Beke Zsuzsa, a Richter Rt. sajtófőnöke szerint a Calan "kiűzetése" arra vezethető vissza, hogy Japánban 1996 óta törekednek a gyógyszer-támogatási lista szűkítésére. Akkor 2 milliárd dollárt költött évente erre az ottani biztosító. A Richter közlése szerint több országban is folynak olyan, a legkorszerűbb európai gyógyszerprotokollon alapuló vizsgálatok, amelyek sok esetben kötelezőek, de a cégnek is érdeke, hogy időnként újra bizonyítsa a készítmény hatásosságát. A stockholmi Karolinska Egyetemen is folyik egy vizsgálat, ahol a hatóanyag felszívódását és hatékonyságát mérik. Sehol máshol nem fordult még elő, hogy "kiűzték" volna a Cavintont.

Tisztességtelennek tartom, hogy az adófizető polgárok pénzén a tb pusztán csak azért támogat milliárdokkal egy gyógyszert, melynek hatékonysága nem tisztázott, hogy ezzel a magyar ipart segítse - nyilatkozta lapunknak Veér András. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgató főorvosa elmondta: évek óta folyik a vita arról, hogy a tablettás Cavinton hatékony-e. Még tart a vizsgálat, így a főigazgató nem kívánt véleményt mondani. Úgy véli, egy gyógyszert annak hatékonysága miatt kellene támogatni, és nem más szempontok alapján. A hazai közgyógyellátási listán nagy valószínűséggel vannak még olyan készítmények, melyeknek hatékonysága megkérdőjelezhető - véli Mathiasz Dóra, a Glaxo Smith Kline orvosigazgatója, aki szerint indokolt lenne ezeknek a készítményeknek a szakmai felülvizsgálata. Nem ártalmasak, esetleg placebo hatásúak, de nem is használnak - mondta el Mathiasz Dóra. Veér András tapasztalata szerint legalább 15-20 ilyen gyógyszerről tud, melynek hatékonysága legalább annyira megkérdőjelezhető, mint a Cavintoné.

Magyarország éves gyógyszerforgalma 756 millió dollárra tehető. Az egy főre jutó gyógyszertámogatás pedig 65 dollár, ami körülbelül egyharmada az uniós átlagnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!