Megnyílt a magyar légtér

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés ügyrendi vita és új kormányjavaslat benyújtása után 272:12 arányban megadta az Egyesült Államoknak a kért felhatalmazást a magyar légtér és repülőterek használatához az Infinite Justice hadművelet végrehajtásához, amely a szeptember 11-i terrotámadás megtorlására irányul. Az Országgyűlés megszavazott 250 milliárd forint állami kezességvállalást a MALÉV számára.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés kivételesen gyors, egy napos tárgyalást tervez az amerikai légtérhasználtról szóló kérelem elbírálásához. A kormány azt javasolja, hogy a képviselők adjanak felhatalmazást az amerikai hadseregnek, hogy a terrortámadásra adott válaszcsapásokhoz, az Infinite Justice nevű hadművelethez nyissa meg az ország légterét és engedjen át több repülőteret.

A vita után Áder János házelnök öszehívta a házbizottságot, ahová meghívta a kormány képviselőjét, hogy dolgozzon ki olyan javaslatot, amely elfogadható a teljes Országgyűlés számára. Az ellenzék jelezte is, hogy törvényjavaslat esetén már hajlandó kivételes eljárásban támogatni az indítványt.

Martonyi János külügyminiszter jelezte, hogy a kormány hajlandó kettébontani az indíványt, az amerikai felhatalmazást határozati javaslatban külön benyújtani, a Malév-kezességvállalást pedig külön törvényjavaslatban előterjeszteni. Így mindkét döntés még hétfőn megszülethet.

A házbizottság ülésén abban állapodtak meg, hogy a javaslatot kettébontják. Az Országgyűlés először külön szavazott az amerikai felkérés elfogadásáról, azaz a légtér repülőtérhasználat engdélyezéséről az amerikai hadsereg számára az Infinite Justice hadművelethez. A kormányjavaslat expozáját Orbán Viktor miniszterelnök tartotta, aki azt mondta: "A szabadság nem az, amit adnak, hanem az, amit nem vehetnek el tőlünk." A miniszterelnök ezután az mondta a képviselőknek, hogy "magunkról kell döntenük". Minden párt egységesen úgy vélte, hogy a terrortámadás barbár, gyávab tett volt, amit válaszlépésnek kell követnie, de ettől függetlenül nincs bűnös nép vagy vallás. A MIÉP kitartott külön álláspontja mellett, szerintük még nincs bizonyíték a terroristák mozgatói ellen, és nincs is olyan kifejezés magyarul, hogy "Végtelen igazság". Ez egyébként az amerikai hadművelet nevének, az Infinite Justice-nak a magyar tükörfordítása. A MIÉP képviselő nem is támogatták a javaslatot, viszont 272 képviselő igennel szavazott, így megfelelő többséggel az Országgyűlés megadta a felhatalmazást a légtér megnyitásához és a magyarországi repülőterek használatához az amerikai hadsereg számára. A kormány szakértői szerint egyébként feltehetőleg csak szállítógépek szálnak majd le Magyarországon, ha erre szükség lesz.

Az országgyűlés 222 igen, 18 nem szavazat és 15 tartózkodás mellett este 20 óra után módosította a költségvetési törvényt és ezzel ezzel 950 millió dolláros, azaz 250 milliárd forintos állami kezességvállalást nyújtott a Malévnek. A gyors segítségre azért volt szükség, mert a biztosítótársaságok a szeptember 11-i terrortámadás után felmondták a légitársaságokkal kötött, háborús helyzetekre vonatkozó szerződéseket, és ebbe a kategóriába tartoznak a terrorista merényletek is. Így a Malév biztosítás nélkül kedd hajnaltól nem indíthatta volna azokat a repülőgépeit, amelyeket bérel, hiszen a bérbeadó garanciát várt vagyonára. A kezesség 30 napra szól, de meghosszabbítható.
Az ellenzék kritizálta a megoldást, mert szerintük 30 nap múlva sem lesz semmivel jobb a helyzet a biztosítási piacon és úgyí vélték, hogy ennek a pénznek nincs fedezete a költségvetésben.

Az országgyűlés másik fontos napirendje volt a magyar reakcióról szóló határozat, amelynek kivételes eljárásban történő tárgyalását egyhangúlag támogatta az Országgyűlés. A javaslat szövegéről, amelyet itt lehet elolvasni, szintén vita van a kormány és ellenzék között. Az MSZP és az SZDSZ ugyanis azt szeretné, ha nem csak az indoklásban, hanem magában a határozatban is elhatárolódna az Országgyűlés a MIÉP álláspontjától, amely indokokat próbált kereni a terrotámadásra, annak teljes elítélése helyett. Ez a javaslat szól a magyar Országgyűlés szolidaritásáról és ad felhatalmazást a kormánynak, hogy a NATO-tagság alapján készüljön fel egy esetleges közös hadműveletben való részvételre.

A hétfői általános vitában Martonyi János azt mondta, hogy jelenleg elsősorban politikai állásfoglalásra van szükség, ezért senki se várjon konkrétumokat a határozattól. Annyit azért mondott, hogy "az Amerikát ért terrortámadást követően Magyarországnak is át kell értékelnie biztonság-, védelem- és gazdaságpolitikáját, valamint egész gondolkodásunk új megközelítést igényel fejünkben és szívünkben." A külügyminiszter nyitott volt az ellenzéki MSZP és SZDSZ követelésére, így elképzelhető, hogy a határozat szövegét ötpárti támogatással módosítják úgy, hogy abban szerepljen az elhatárolódás a MIÉP álláspontjától. Erről a javaslatról kedden határoz az Országgyűlés.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről