Az ombudsman szerint nem vonható el az 1 százalék

Vágólapra másolva!
A Gyermekrák Alapítvány egy évvel később hozzájuthatott volna az adófizetőktől kapott 236 millió forinthoz, amelyet a jogosulatlan gyűjtés miatt zárolt az APEH, ha az Országgyűlés az ombusman javaslata szerint kezelné a felajánlásokat. 
Vágólapra másolva!

A személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásáról szóló törvény kiegészítését indítványozta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A tövény szerint az adófizetők felajánlásai - a támogatást gyűjtő szervezet jogi hibája esetén - a rászorultak helyett az adóhivatalnál landolnak, és a "nagy költségvetésbe" kerülnek. Lenkovics Barnabás szerint az lenne a megoldás, ha a pénzt csak átmeneti időre zárolnák és amint helyreáll a törvényes állapot, kifizetnék a rászorulóknak gyűjtő szervezetnek. A Gyermekrák Alapítvány azért nem gyűjtehetett volna pénzt, mert még nem telt el három év azután, hogy kiemelten közhasznú alapítvánnyá alakult. Így az adóhivatal az év elején zárolta az alapítvány számláját, és visszavette az elmúlt két esztendő egyszázalékos felajánlásait, 236 millió forintot.

Az ombudsman szerint ez az eljárás sérti a pénzt felajánlók alkotmányos jogait, így javasolja, hogy módosítsák a jogszabályt. Ők ugyanis ezt a pénzt nem a költségvetésnek, hanem törvényes jogukkal élve kifejezetten rászorulók egy csoportjának szánták. Lenkovics Barnabás elképzelése szerint, ha egy alapítvány azért nem kaphatja meg a begyűjtött pénzt, mert még nem jogosult rá, akkor erre az átmeneti időre zárolnák az összeget és utána juttatnák el az érintettez.

Azok a szervezetek is jussanak majd hozzá a nekik címzett felajánlásoknak, amelyeknek még nem telt le a "várakozási idejük", azonban amíg nem felelnek meg a törvényi előírásoknak, addig az összeget APEH "rendhagyó letétként" kezelheti - javasolja ajánlásában az ombudsman. Ezzel a vétlen adózó, és az általuk támogatott rászorultak alkotmányos joguk érvényesítésének akadálya hárul el - érvel Lenkovics Barnabás.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről