A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nagy a jövés-menés a frakciók között

Vágólapra másolva!
Eddig 26 esetben változtattak képviselőcsoportot a Parlament tagjai ebben a kormányzati ciklusban. A legnagyobb mozgás az eredetileg 48 képviselővel kezdő FKGP-ban volt: jelenleg 34-en vannak; a múlt heti hat képviselő kizárását hétfőn fogadta el Áder János házelnök. A kisgazdáknál egyébként már szinte értelmezhetetlenek a képviselőcsoport változásai: a pártból kizártak zárják ki a frakcióból a pártban maradtakat, rengeteg munkát adva a bíróságoknak is.
Vágólapra másolva!

Először - tavaly októberben - a jelenleg házi őrizetben lévő Székely Zoltánt zárták ki a kisgazda frakcióból, az összes többi változás az idén történt: elsőként Csúcs Lászlót zárták ki a frakcióból, vele tartott a függetlenek közé Kiszely Katalin, Lányi Zsolt, Molnár Róbert és Pápai Mihály. (Csúcs Lászlót a múlt héten a frakció visszavette). Nem sokkal később Molnár László is átült a függetlenek közé. Májusban kizárták a kisgazda frakcióból a kisgazda pártelnököt, Torgyán Józsefet, amit a Fővárosi Bíróság jogerősen megsemmisített, ám az Országgyűlés nem tartotta magára nézve hatályosnak az ítéletet. Függetlenként Torgyán nem jár be a Parlamentbe, hivatalosan táppénzen van. Egy hónappal később kizárták Torgyán József volt földművelésügyi államtitkárát, mert bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg az ügyészség: Szabadi Béla jelenleg előzetesben ül. Zakó László és Várhelyi András önként ültek át a függetlenek közé. A múlt héten hat újabb kisgazda-képviselőt távolítottak el a frakcióból: a Parlament alelnökét, Gyimóthy Gézát, Torgyánné Cseh Máriát, Czoma Kálmánt, Zsikla Győzőt, Pallag László pártalelnököt és Atyánszky Györgyöt. A kizárásokat hétfőn kihiredette a házelnök, Áder János. Volt még egy személycsere a frakcióban: István József képviselő halála után Dögei Imre szerzett mandátumot a kisgazda-listán. A kisgazdáknál követhetetlenné vált a felállás: a pártvezetés már nem tagja a frakciónak, hanem független képviselőként ülnek az Országgyűlésben; míg a frakció tagjai a legtöbb esetben már nem tagjai a pártnak, mivel onnan kizárták őket.

A kisgazdákéhoz képest a többi frakcióban jóval kevesebb volt a mozgás: az SZDSZ-ben például semmilyen változás nem történt. A legnagyobb frakció, a Fidesz, hat fővel csökkent három év alatt: Szabó Attila, aki egy csopaki boltban randalírozott, kilépett a képviselőcsoportból, de a frakcióelnökség javaslatával szemben nem mondott le mandátumáról, így most függetlenként tevékenykedik; Helmeczy László a pártból is kilépett, miután a Fidesz hivatalos jelöltjével szemben lett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, amivel az országos és a megyei vezetőség haragját is kivívta. Gyuga Pál vállalkozó önként lépett ki, vállakozása Keszthelyen kínos botrányba keveredett egy helyi üzemmel; Hortobágyi Krisztina pedig nem akart eleget tenni a frakcióvezetői kérésének, hogy mondjon le egészségügyi bizottsági tagságáról, mivel tartózkodása miatt nem fogadtak el egy fideszes indítványt, inkább átült a függetlenek közé. Később a jogszabályi előírásban foglalt hat hónapos idő eltelte után belépett az MSZP-frakcióba. Három fideszes képviselő halálozott el a ciklus során, Gyuricza Béla helyett időközi válsztásokon a szocialista Molnár Albert, Rajcsányi Péter helyett pedig a szintén MSZP-s Házas József került a Parlamentbe; Buza Attila mandátumát pedig volt személyi titkára, a fideszes Szűcs Lajos nyerte el.

A MIÉP-ből két képviselő lépett ki: a korábban Csurka István pártelnök vetélytársaként fellépő Szabó Lukács már lassan három éve független képviselő, Cseh Sándor pedig – aki két éve ült át a függetlenekhez - már lassan egy hete kisgazda, így a MIÉP-frakció jelenleg 12 tagú. Az MDF létszáma eggyel csökkent Zilahi Lajos halála miatt, helyette a kisgazda Lengyel János jutott be koalíciós támogatással. Az MSZP parlamenti frakciójából senki sem lépett ki, létszáma hárommal nőtt: a fent említett Molnár Alberttel, Házas Józseffel és Hortobágyi Krisztinával. Két csere történt a frakcióban: a mandátumáról lemondott Zogor Gábor helyett Sibak András került a Parlamentbe, a nemrégiben autóbalesetben elhunyt Vancsik Zoltán helyére Székesfehérvár polgármestere, Warvasovszky Tihamért jelölte a párt az Országgyűlésbe, aki hétfőn tette le esküjét.

A függetlenek jelenleg már többen vannak, mint akár a MIÉP, akár az MDF frakciója: 21 képviselő nem tartozik jelenleg egyik párt képviselőcsoportjához, noha eredetileg csak Kupa Mihály szerezte függetlenként a mandátumát.

[origo]

Képviselői helycserék:

1998. december 7. - Szabó Lukács (MIÉP, országos lista) kilépett, és függetlenként dolgozik.

1999. szeptember 7. - Szabó Attila (Fidesz, Csongrád területi lista) átült.

1999. szeptember 27. - Cseh Sándor (MIÉP, országos lista) kilépett a frakcióból és független lett.

1999. december 20. - Helmeczy László (Fidesz, Szabolcs-Szatmár-Bereg területi lista) csatlakozott függetlenekhez.

2000. június 24. - Gyuga Pál (Fidesz, Zala m. 3.vk. Keszthely) átült a függetlenek közé.

2000. október 14. - Székely Zoltánt (FKGP, országos lista) kizárták a frakcióból, így független lett.

2000. november 3. - Hortobágyi Krisztina (Fidesz, Pest m. terület lista) átlépett.

2001. január 22. - Csúcs Lászlót (FKGP, országos lista) kizárták frakcióból. Vele együtt a függetlenek közé távozott a kisgazda Kiszely Katalin (országos lista), Lányi Zsolt (Veszprém területi lista), Molnár Róbert (országos lista) és Pápai Mihály (Győr-Moson-Sopron területi lista).

2001. január 29. - Molnár László (FKGP, országos lista) átlépett.

2001. május 10. - Torgyán Józsefet (FKGP, Szabolcs-Szatmár-Bereg m. 9. vk Mátészalka) kizárták a frakcióból, így a függetlenek között folytatja a munkáját. Május 17-én a Fővárosi Bíróság jogerősen megsemmisítette a kizárást, de ezt az Országgyűlés nem vette figyelembe.

2000. június 11. - Szabadi Bélát (FKGP, budapesti területi lista) kizárták a frakcióból, így független lett.

2001. június 27. - Zakó László (FKGP, Zala 2.vk. Zalaegerszeg) kilépett az FKGP parlamenti frakciójából és független lett.

2001. augusztus 23. - Hortobágyi Krisztina (független, területi lista, Pest) átült az MSZP-frakcióba.

2001. szeptember 4. - Dr. Várhelyi András (FKGP, területi lista, Heves) kilépett a frakcióból és átült a függetlenek közé.

2001. szeptember 19. - Az FKGP képviselőcsoportjának rendkívüli ülésén kizárták a frakcióból Gyimóthy Gézát, a párt főtitkárát, Torgyánné Cseh Máriát, Pallag László alelnököt, Czoma Kálmán alelnököt, Atyánszky Györgyöt, valamint Zsikla Győzőt. Ezzel egyidejűleg felvették a parlamenti csoportba Cseh Sándort, a Kisgazda Szövetség elnökét, illetve visszavették Csúcs Lászlót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!