Cigányosztályt hoztak létre Verpeléten

Vágólapra másolva!
Az Országos Cigány Önkormányzat Heves megyei koordinátora szerint faji megkülönböztetés történt, amikor a verpeléti iskola ötödik évfolyamában csak cigányokból álló osztályt alakítottak ki. Az iskola azzal védekezik, hogy a tanulók eredményei alapján hoztak létre egy "jobb" és egy "gyengébb" képességű gyerekekből álló osztályt.
Vágólapra másolva!

Lólé Mihály, az Országos Cigány Önkormányzat Heves megyei koordinátora a verpeléti iskola pedagógiai programjának felülvizsgálatát kéri a Heves megyei Közigazgatási Hivataltól, mert a koordinátor szerint faji elkülönítés történt az intézményben. A Hivatal ígéretet tett az ügy kivizsgálására. Lólé kijelentette, hogy végső esetben a kisebbségi jogok országgyűlési biztosához fordul jogorvoslatért.

Az iskola azzal védekezik, hogy csak új pedagógiai programját alkalmazta, amely során egy objektív pontrendszer alakította ki a tanulók osztályokba sorolását. Céljuk az volt, hogy a gyerekek képességeiknek megfelelő oktatásban részesüljenek, továbbá megállítsák a diákok létszámának csökkenését, ugyanis a szülők a debrői és az egri iskolákba íratták át jól tanuló gyermekeiket. Az új programot előzetesen a szülőkkel is ismertették, és azok támogatták az A és B osztály létrehozását.

A pontozásnál a tanulók eredményeit és órai aktivitását pontozták, ami alapján az A osztályba került hat cigány származású gyermek is. Az iskolában már csak ezért is tagadják a faji megkülönböztetés vádját, de az vitathatatlan tény, hogy a verpeléti 5. B-ben csak cigány tanulók kaptak helyet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről