<P class="MsoNormal">Bizonytalan, miből fedezi a költségvetés az ingyenes fogmegtartó kezeléseket</P

Vágólapra másolva!
 A parlament ugyan csak másfél hét múlva szavaz a törvénytervezetről, a kormányszóvivő már tényként jelentette be: november 1-jétől ismét ingyenessé válnak a fogmegtartó kezelések. A ez évi anyagi fedezetről viszont még ugyancsak nincs országgyűlési döntés, a jövő évi forrás pedig teljességgel bizonytalan.
Vágólapra másolva!

November 1-jétől ismét ingyenessé válnak a fogmegtartó kezelések - jelentette be a kabinet keddi ülését követően a kormányszóvivő. Borókai Gábor ezt egy kormányrendelet-módosítással kapcsolatban közölte, amelyről azonban tudni kell, csak akkor lép hatályba, ha a parlament elfogadja az egészségbiztosítási törvénynek magára az ingyenessé tételre vonatkozó módosítását. A törvénytervezetről viszont csak október 16-án szavaz a parlament, jóllehet a javaslat általános, illetve részletes vitája alapján várhatóan nem lesz gond az elfogadásával.

A döntésnek ugyanakkor anyagi vonzata is van: idén ehhez körülbelül másfél, jövőre pedig mintegy tízmilliárd forintra lenne szükség. Ahhoz, hogy az idei összeg felhasználható legyen, egy másik parlamenti igen is elengedhetetlen, mivel módosítani kell az egészségbiztosító költségvetését. A kormány ezt a kérdést - egyebek között a gyógyszerkassza feltöltésével együtt - a zárszámadás keretében szándékozik elrendezni. Nagyobb kérdés az ingyenessé tétel jövő évi fedezetének előteremtése, a szükséges tízmilliárd forintnak ugyanis a kétéves büdzsében nincs meg az anyagi háttere.

A fogmegtartó kezelések, tehát a tömések és a gyökérkezelések újbóli ingyenessé tételéhez szükséges pénzt a kormány az idén abból a 10,6 milliárdból kívánja biztosítani, amit még a közalkalmazottak tavalyi bérkiegészítésén spórolt meg. Ebből fogják finanszírozni azoknak az aktív korúaknak a fogmegtartó kezeléseit, akik a mintegy háromezer állami fogorvoshoz járnak. A magánfogorvosnál ugyanis ezentúl is pénzbe kerül majd a tömés. Az Egészségügyi Minisztérium szakértői úgy számolnak, ha a vékonyabb pénztárcájú páciensek ismét térítésmentesen tömethetik be a fogaikat, megduplázódhat a fogászatok forgalma. Ez egyébként azután sem csökkent, hogy a Bokros-csomag fizetőssé tette ezt az ellátást. A tehetősebbek pedig eddig is magánfogorvoshoz jártak.

A szaktárca adatai szerint az egészségbiztosítóval szerződött 3200 fogorvos jelenleg évente 1,4-1,5 millió fogmegtartó kezelést végez. Az egészségbiztosító átlagosan 600 forintot fizet most a fogorvosnak egy ilyen kezelés után, a betegnek viszont még az "állami" rendelőkben is több ezer forintjába kerülhet a beavatkozás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről