Kalocsa nem akar a területére menekülttábort

Vágólapra másolva!
Kalocsa lakossága és önkormányzata tiltakozik a Nemzetbiztonsági Kabinet mai döntése ellen, amely szerint a városban menekülttábor létesül. A település önkormányzata szerint a megszüntetett laktanya helyére tervezett kétezer fős tábor sokat rontana az amúgy is gazdasági nehézségekkel küzdő 18 ezer lakosú kisváros helyzetén. A kalocsaiak attól félnek, hogy a szabadon mozgó menekültek fekete munkát vállalnak a városban és így tovább növekedhet a munkanélküliség. A helyiek a közbiztonságot is veszélyeztetve látják.
Vágólapra másolva!

Varga Ákos a külföldi úton tartózkodó polgármester megbízott helyettese az [origo]-nak elmondta, hogy kedden tiltakozó aláírásokba kezdenek a kormányzat döntése ellen, később pedig komolyabb demonstrációt akarnak tartani. A nemzetbiztonsági kabinet döntését a testület hétfői ülése után jelentették be. A kalocsai tábor szükségességét a várhatóan növekvő számú afgán menekült elhelyezésének szükségességével indokolták.

A polgármester megbízott helyettese közleményében tiltakozik az ellen, hogy a "kalocsai laktanyát akár ideiglenesen is menekülttáborrá nyilvánítsák". A város vezetői szerint Kalocsa "nem alkalmas az ilyen feladat ellátására". Varga Ákos közölte, hogy a város lakossága szintén "döbbenettel és egyet nem értéssel fogadta" ezt a tervet.

A polgármester megbízott helyettese az [origo]-nak elmondta, hogy Kalocsán az országos átlagnál magasabb a munkanélküliség, a település pedig iskolaváros, sok a gyerek, ezért a közbiztonság romlása miatt is aggódnak. Varga szerint a Magyarországon is elfogadott európai emberjogi elvárások alapján várhatóan a Kalocsán elhelyezett menekültek ki-be mászkálhatnak a táborba, és akár fekete munkát is munkát vállalhatnak.

A város vezetése ezért arra kéri a Nemzetbiztonsági Kabinetet, hogy vonja vissza döntését, a megüresedett kalocsai laktanyában még ideiglenesen se legyen menekülttábor. A polgármester helyettese szerint azonban informálisan tudomásukra jutott, hogy a tábor feltöltése kedden már meg is kezdődik.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Újabb afgán menekültekre kell számítanunk

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről