Csak Mikola elégedett az egészségüggyel

Vágólapra másolva!
Miközben Mikola István egészségügyi miniszter egyre elégedettebb az egészségügyi intézmények helyzetével és saját munkájával, eközben az ágazatot képviselő szervezetek egyre hangosabban és elkeseredettebben bírálják a tárca döntéseit. Már az orvosokat képviselő Magyar Orvosi Kamara is szembefordult a miniszterrel, holott ez a szervezet ebben a kormányzati ciklusban csak ritkán emelte fel a hangját. Mikola további botrányokat okozott testvére kitüntetésével és privatizációs ügyével.
Vágólapra másolva!

A szakminiszter retorikáját megelégelve, egészségügyi lázadást kezdeményezett az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) Mikola István ellen. Az ország valamennyi döntéshozóját a dolgozók egységesen arra kérték, hogy tegyenek meg minden lehetséges lépést az egész magyar egészségügy megmentésére. Nyilatkozatuk szerint a pénzhiány annyira tragikus, hogy műtétek maradnak el.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) is csatlakozott a egészségügyi lázadáshoz. A MOK vezetősége kifejtette, hogy az egészségügy finanszírozása az elmúlt évtizedben folyamatosan romlott, és hogy költségvetési többletforrás biztosítása nélkül nem oldhatják meg az alapvető hiányosságokat. A kamara sürgette, hogy a kormány döntsön az ágazat költségvetési finanszírozásának mielőbbi érdemi növeléséről.

Mikola István

Szerintük a széles körű egyetértés és biztatás is bizonyítja, hogy felhívásuk - az egészségügyi miniszter véleményével ellentétben - nem csak az OBSI problémáira, hanem az egész baleseti sebészeti szakma finanszírozási ellehetetlenülésére hívta fel a figyelmet. Az OBSI-nél az is súlyosbítja a helyzetet, hogy legalább 40 százalékos a nővér- és szakápolóhiány.

Erre a levélre a miniszter úgy reagált, hogy a traumatológiai ellátásnak félkatonai körülmények között kell történnie, e téren semmilyen rebelliónak, demonstrációnak nincs helye.

Szakemberhiány hozta rendkívüli helyzetbe a pásztói kórházat is. Ugyanis gyermekosztálya orvoshiány miatt október 3-ától nem fogad fekvőbetegeket. A lemondott főorvos utóda visszalépett, két beosztottjának viszont nincs még szakvizsgája. Az intézmény folyamatosan anyagi gondokkal küzd, és nem tudja megfizetni orvosait.

Szombathelyen is hasonló a helyzet, ugyanis a külföldre távozó nővéreket erdélyi munkaerővel kényszerül pótolni a helyi kórház.

Nincs fedezete a nővérek béremelésének

Mikola István, amikor bejelentette a nővéreknek szánt béremelést, ő is kiemelte, hogy a nővérek jelentős elvándorlása miatt is nagy szükség van erre a lépésre. Ráadásul az egészségügy az egyik legrosszabb, a tizedik helyen áll a közalkalmazotti keresetek rangsorában. A miniszter elmondta, hogy havi 8-10 ezer forintos többletjuttatást adna a három műszakban, ágy mellett dolgozó nővéreknek, a mentők kivonuló egységeinek, valamint a műtős asszisztensek egy részének. Ez az emelés évi tízmilliárd forinttal terhelné meg a költségvetést.

Mikola a kormányt még meg sem győzte az emelés elfogadásáról, máris kérdések merültek fel arról, hogy miből finanszírozná az évi 10 milliárd forintot a költségvetés. Benyhe László politikai államtitkár szavaiból ugyanis az derült ki, hogy egyelőre csak a műszakpótlék-emelés idei 1,6 milliárdos fedezete áll rendelkezésre.

Az egészségügyi privatizáció bonyolult helyzetében az is előfordulhatott, hogy a miniszter rokona is részt vett a privatizációban. Mikola szerint teljesen természetes, és nem összeférhetetlen, hogy testvére is tulajdonosa annak a cégnek, amely másik három társasággal együtt megnyerte a Hungaropharma Rt. privatizációjára kiírt pályázatot. Mikola Bálint vállalkozása, a Magyar Gyógyszer Rt. a Hungaropharma részvényeinek 5%-át százalékát veheti meg. A cég a hazai gyógyszer-nagykereskedelem piacvezetője, az egész országban tevékenykedik, csaknem az összes kórháznak, mintegy kétezer gyógyszertárnak és több kisebb nagykereskedőnek szállít. Az óriásügylettel a gyógyszer-nagykereskedelmi piac több mint fele a konzorciumban résztvevők kezében kerülne, ezért a Gazdasági Versenyhivatal elé kerül a tranzakció.

Mikola felháborodást váltott ki akkor is, amikor a kamara véleményének kikérdezése nélkül saját öccsét tüntette ki a legmagasabb szakmai elismeréssel. Az előző években kikérték a testület véleményét, amit a kamarai törvény szerint is meg kell tenni az egészségügyi tárcának. A díjhoz pénzjutalom is jár.

Nagy közfelháborodást keltett, amikor híre ment, hogy elbocsátás veszélye fenyegeti az Egészségügyi Minisztérium dohányos dolgozóit. Napokon keresztül írtak róla a lapok, és több alkotmányjogász is elemezte, hogy a miniszternek nincs joga ehhez. Később Mikola szóvivője közölte, hogy az információ csak félreértésen alapul.

Az SZDSZ képviselői az egészségügyben az utóbbi hetekben tapasztalt visszásságok miatt megállapították, hogy Mikola István szakmailag, politikailag és morálisan is megbukott mint egészségügyi miniszter, ezért alkalmatlan posztja betöltésére.

Az ígért reformok helyett erőszakos átszervezések, leváltások és kinevezések követik egymást - közölte Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője. Arra is emlékeztetett: a Fidesz 1998-ban megígérte az egészségügy reformját, a dolgozók bérének 400 százalékos emelését, a kétszintű biztosítás bevezetését. Ezek mind elmaradtak.

[origo]

Korábban:

Külföldi orvosok is csatlakoztak a Mikola elleni lázadáshoz

Mikola-rokon a Hungaropharma privatizációjában

Ötvenezer nővér fizetését emelné Mikola

Ajánlat:

Egészségügyi Minisztérium

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről