Kalocsán a paksi erőművet féltik az afgán menekültektől

Vágólapra másolva!
Kalocsa önkormányzata egyhangúlag úgy döntött, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek a a menekülttábor ellen. Emellett péntekre a tábor tervezett helye, a helyi laktanya mellé tüntetést szerveznek. A kalocsaiak attól félnek, hogy az afgán menekültek miatt tervezett menekülttábor tovább rontaná a gazdasági nehézségekkel küzdő kisváros helyzetét - mondták Kalocsán az [origo] tudósítójának. Ugyanakkor egyre több afgán állampolgár folyamodik menedékjogért Magyarországhoz.
Vágólapra másolva!

Kalocsa tiltakozik a Nemzetbiztonsági Kabinet hétfői döntése ellen, hogy a 18 ezer lakosú kisvárosban egy kétezer fős menekülttábort létesítsenek az afgán menekültek elhelyezésére. A városban kedden fél kettőtől rendkívüli önkormányzati ülést hívtak össze, hogy megvitassák a város következő lépését a menekülttáborral kapcsolatban. A város vezetése mindenáron szeretné megakadályozni a kalocsai menekülttábor megnyitását.

Török Gusztáv Andor, a város SZDSZ-es polgármestere az [origo] tudósítójának elmondta: váratlanul érte őket a kabinet döntése, mivel a bejelentés korábban történt, mint a város értesítése. A polgármester elmondta, hogy hétfőn dél körül hívta fel őket a Bevándorlási Hivatal egyik munkatársa, pedig a Nemzetbiztonsági Kabinet reggel 8 körül döntött erről. Kalocsa önkormányzata hétfőn este a döntés ellen tiltakozó levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszternek és a Bevándorlási Hivatalnak.

Az első aláíró

A polgármester közölte: azért nem értenek egyet azzal, hogy a megüresedett kalocsai laktanyában kétezer embert befogadó menekülttábor létesüljön, mert a menekülttábor tovább rontaná a gazdasági nehézségekkel küzdő kisváros helyzetét. A 18 ezres városban ugyanis 12 százalékos a munkanélküliség, a város befektetőket vár, és attól tartanak, hogy ezt nem segítené elő a menekülttábor, amely közel lenne az ipari parkhoz is. Török Gusztáv Andor elmondta, hogy az üres laktanya - ahol a menekülttábor lenne - a belvárosban van, az érseki palota közelségében. A várost évente 50 ezer turista keresi fel, nagyon számítanak az idegenforgalomból befolyó pénzre - mondta a polgármester. Emellett a lakosság azt sem tartja szerencsésnek, hogy az afgán menekülteket pont abba a városba helyeznék el, amely 9 kilométerre van a paksi atomerőműtől.

Török Gusztáv Andor polgármester

Ez a végtelen szabadság? - kérdezte valaki a Kalocsai Önkormányzat nyilvános ülésén a hallgatóság

A kalocsaiak úgy érzik, büntetés a menekültek beköltöztetése a város központjában lévő laktanyába. A városatyák felelevenítették a település hányatott sorsát. A Tanácsköztársaságot elutasították, ezért kaptak egy börtönt a törvényszék helyére, pont a városházával szemben. A kalocsai érsek kiállt Mindszenty mellett, ezért kaptak egy orosz repteret, miután évtizedeken át zúgtak a gépek a fejük felett. Úgy érzik, most az SZDSZ miatt esett rájuk a választás, ugyanis a városban harmadszorra is a szabad demokrata polgármestert választották meg, és az önkormányzatban abszolút többségben van az SZDSZ. (A 19 képviselőből 10 SZDSZ-es, 3 MSZP-s, 2 Fidesz-es, 1 FKGP-s, egy MDF-es, egy független, de korábban MIÉP-es volt, egy pedig német kisebbségi képviselő.) A polgármester nem gondolja, hogy politikai hátterű döntést hozott volna a kabinet. Ő azt vallja, hogy szakmai hiba történt. Van, aki úgy gondolja, hogy éppen a Fidesznek rossz a döntés, hiszen ha a kormány a városba helyezi a menekülttábort, még nehezebb lesz eredményt elérnie a választásokon.

A Fidesz közleményben tiltakozott a kabinet döntése ellen, igaz, nem a kabinetnél, hanem a menekültügyi hivatalnál. Farkas Gergely, a párt kalocsai elnöke szerint a kabinet döntése a városra nézve mindenképpen hátrányos. Az ügyben tudomásunk szerint egyeztetni akar Pokorni Zoltánnal, a Fidesz elnökével. Az [origo] megkereste Pokorni Zoltánt, sajtófőnöke azonban azt mondta: ez a kabinet ügye. A Belügyminisztériumban azt közölték, hogy az ügyben csak a Bevándorlási Hivatal nyilatkozhat. Ez azért meglepő, mert a döntést a Nemzetbiztonsági Kabinet hozta, amit a Belügyminisztérium hívott össze.

A laktanya kapuja - kedden délután

Végh Zsuzsa közölte: annyiban változott a helyzet, hogy nem kétezer, hanem ötszáz fő befogadására teszik alkalmassá a kalocsai laktanyát. Végh Zsuzsa közölte: jelentős mértékben növekszik a Magyarországra érkező menekültek száma, és egyre több az afgán kérelmező is. Néhány nappal ezelőtt átlagosan napi harmincan jelentkeztek, hétfőn azonban már 57 afgán állampolgár folyamodott menedékjogi kérelemért. Elmondta, hogy a befogadókapacitás felső határán járnak, a három állandó és két ideiglenes befogadóállomásuk mindegyikében többen laknak már, mint amennyi a hivatalos férőhelyek száma. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szerint az új ideiglenes szálláshely nyitására legalkalmasabb hely a kalocsai laktanya. Ide nem csak afgánok kerülnének. A főigazgató közlése szerint nincs indok arra, hogy a befogadóállomásokra kerülők személyes szabadságát korlátozzák, így az ott lakók megfelelő, szigorú ellenőrzés mellett napközben elhagyhatják a szállást. Végh Zsuzsa elmondta, hogy a laktanya átalakításához néhány napra van szükségük, utána meg is nyílhatna a tábor. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy mennyibe kerül az ideiglenes szállás megnyitása. Az MTI-nek elmondta: az új ideiglenes állomás kialakítására a kalocsai laktanya a legalkalmasabb, de úgy gondolja, hogy a keddi fejleményeket a kormány mérlegelni fogja. Arról nem akart beszámolni, hogy mely más objektumok jöhetnek még esetleg szóba az ideiglenes befogadó állomás kialakításakor.

[origo]

Ajánlat:

Katonákat vezényelnek át Kalocsára

Kedvezőtlenül bírálják el az afgán menekültek kérelmeit

Korábban:

Meghiúsult a menekültek elleni aláírásgyűjtés

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!