Egymillió fontról tárgyaltak a terroristák Budapesten

Vágólapra másolva!
A Valódi IRA terrorszervezet tagjai tárgyaltak Budapesten idén nyáron, hogy fegyverekhez és támogatáshoz jussanak Oszama bin Laden szervezetétől - tudta meg az [origo] egy ír titkoszolgálati szakértőtől. Az írek az 1 millió font értékű támogatásért cserébe támadásokat ígértek nagy-britanniai célpontok ellen. A Budapesten tárgyaló terroristákat a magyar titkosszolgálatok is figyelemmel kísérték.
Vágólapra másolva!

Az [origo]-nak sikerült beszélnie azzal az újságíróval, aki a minap az El Mundo spanyol napilapban megjelent írást készítette. A cikkben olyan állítások voltak, melyek szerint a világ nagy terrorszervezetei Budapesten találkoztak. A találkozó tényét Demeter Ervin nemzetbiztonsági miniszter az RTL Klub híradója szerint megerősítette. A nemzetbiztonsági államtitkár, Simicskó István szerint azonban szándékos dezinformációról lehet szó.

Az El Mundo-cikk szerzője, Gordon Thomas nem lepődött meg a magyar titkosszolgálatoknak a hírre adott reakcióján. "Ez normális, gyakran van olyan dolog, amiről nem mindig szeretnének tudni az adott szervet felügyelő politikusok" - mondta a szakértő az [origo]-nak. A titkosszolgálati szakértő-újságíró szerint - akinek több titkosszolgálattal: MI5, MI6, BND CIA és Moszad; is jó kapcsolatai vannak - Bush elnök nem túlzott, amikor a föld egészére kiterjedt terrorista hálózatról beszélt.

Gordon Thomas elmondta, hogy a budapesti események előzménye 2001 januárjáig vezethető vissza, ekkor kezdett el ugyanis figyelni az MI5 három, a Real (igazi) IRA ír terrorista szervezet tagjai közé tartozó személyt. A három férfi az év folyamán Amszterdamon és Frankfurton keresztül jutott el Budapestre. A Real IRA tagjai mindhárom városban folytattak tárgyalásokat különböző más terrorszervezetek képviselőivel. Németországban beszállt megfigyelésükbe a BND - a német hírszerző szolgálat - is, míg Magyarországon az MI6 mellett, a magyar titkosszolgálatok is figyelemmel tartották a három személyt.

Mint azt a szakértő telefonon elmondta, a három Real IRA-tag egymillió font értékben szeretett volna fegyverekhez és robbanóanyagokhoz jutni Oszama bin Laden szervezetétől az al-Kaidától, cserébe Nagy-Britannia ellen követtek volna el terrorcselekményeket. Budapesten június és július folyamán az orosz maffia tagjaival, mint az al-Kaida kvázi képviselőivel tárgyaltak, különböző Duna-parti kávéházakban és belvárosi helyeken. Továbbá megbeszéléseket folytattak iraki ügynökökkel is, tőlük, illetve Iraktól biológiai fegyvereket kívántak beszerezni. Ezeket az utóbbi tárgyalásokat az egyik iraki állítása szerint magának Szaddám Husszeinnek a beleegyezésével folytatták.

Az ír terroristákat végül Szlovéniában fülelték le, mivel a brit titkosszolgálat elegendő információt szerzett be a lehallgatott tárgyalásokalatt. Az elfogott terroristákat végül idén augusztus 2-án adta ki Szlovénia Nagy-Britanniának. Az írek jelenleg a szigorúan őrzött London melletti Belmarsh börtönben vannak bezárva.

[origo]

Korábban:

Megtévesztés lehet a terrorrista találkozó híre
2001. október 15.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről